sobota, 3 stycznia 2015

PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I PIECZARKAMI




 Wołowinę z rosołu wykorzystałam do zrobienia pierogów i jeszcze  pasty do chleba.
Ponieważ mięso wołowe jest lekko suchawe, więc dodałam pieczarki.
 Nie miałam za bardzo czasu na bawienie się w wykrawanie kółek z ciasta , poszłam więc na skróty i zrobiłam z kwadratów. Szybciej, kształt niewiele się różnił i nie miałam skrawków ciasta. 




FARSZ  na ok. 60 pierogów :

- ok. 40 – 50 dkg pieczarek
- ok. 50 dkg mięsa z rosołu ( miałam wołowinę)
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

CIASTO:

- 60 dkg mąki wrocławskiej lub poznańskiej
- 1,5  szklanki wrzącej wody
- ewentualnie mąka do podsypania
- 1,5  łyżki oleju lub oliwy



1) Ciasto na pierogi proszę przygotować wg przepisu podstawowego w ilości podanych wyżej składników. Przepis na blogu- tutaj.

2) Pieczarki umyć , cebulę pokroić w kosteczkę i całość smażyć na 1 łyżce oliwy do całkowitego odparowania wody. Zmielić mięso i ostudzone pieczarki. Dodać jajka, posiekany czosnek , doprawić solą , pieprzem i wyrobić.

3) Wypoczęte ciasto podzielić na połowę i rozwałkować. Pokroić na kwadraty ok. 7- 8 cm lub większe- będzie mniej pierogów. Kłaść nadzienie i sklejać.

4) Pierogi wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczykiem z cebulką , można z  boczkiem wędzonym parzonym pokrojonym w kosteczkę. Doskonale smakują też z sosem grzybowym. 

PIEROGI CZYTELNIKÓW :

Justynka z Krakowa

14 komentarzy:

  1. Danusiu kochana, jak wyczarowujesz tą falbankę ? zamieść proszę filmik, bo teoretycznie to ja niby wiem - jednak w praktyce nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, pięknie zlepiasz pierożki :) Może jakiś mały instruktaż?:)
      Wszystkiego najlepszego w nowym roku!

      Usuń
  2. I wszystkiego najlepszego z okazji imienin! (nie ważne czy dziś obchodzisz czy nie, bo moja mama dzisiaj obchodzi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przymierzam się Aniu do nakręcenia filmu, ale ciągle brakuje czasu. Za życzenia bardzo dziękuję, będą na zapas. Ja obchodzę w lutym, ale Aniu bardzo dziękuję , że pomyślałaś- bardzo to miłe dla mnie.
      Pozdrawiam serdecznie cała Waszą gromadkę.

      Usuń
  3. Po tych wszystkich postnych wigilijnych (których narobiłam tonami, zamroziłam i jedliśmy 2 tygodnie) zjadłoby się z mięskiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Marzyniu mogą być postne, nawet bez farszu- oby nazywały się pierogi - ha, ha.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Wykorzystałam ten przepis do pozostałego mięska z rosołu, ale z kurczaka, też wyszły pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma znaczenia Justynko jakie mięso, bo ono i tak jest troszkę suchawe, te pieczarki dodają smaku. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. a jak Danusiu zamrozić pierogi? Najpierw ugotować czy lepiej surowe? Nasza trzyosobowa rodzina nie dałaby rady takiej ilości zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.
      Ja krótko gotuję, skrapiam po odcedzeniu olejem, żeby się nie sklejały i po ostygnięciu zamrażam.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. bardzo bardzo dziękuję za radę to w weekend będę prowadzić hurtowy wyrób. Syn jedzie jutro do dziadków na weekend więc jak wróci to będzie miał niespodzianki (jeszcze planuje zrobić Danusiu Twoje gołąbki z młodej kapusty :) )

      Usuń
    3. No, to produkcja na całego. Życzę Tobie powodzenia. Dziękuję.
      Pozdrawiam .

      Usuń
  6. Przesmaczne pierogi:) dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam
    Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję. U mnie te pierogi mają powodzenie, szczególnie kiedy dzieci przyjadą.
      Pozdrawiam :) dziękuję za komentarz :)

      Usuń