Za oknem szaro , buro . Dobrze jest mieć w zapasie jakieś ciasteczka domowego wypieku. Ciasteczka z mielonych płatków górskich są smaczne i nie sprawiają żadnych trudności. Polecam, bo dość szybko się je robi, formuje się kuleczki, więc odpada nam ponowne zagniatanie resztek ciasta. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI NA OK. 68 SZTUK :
- 50 dkg płatków owsianych górskich
- 2 jaja
- 120 g cukru trzcinowego drobnego lub cukru białego
- 100 g masła
- aromat migdałowy- odrobina
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady + 4 łyżeczki miękkiego masła
- Płatki zmielić w blenderze lub malakserze- nie muszą być na mąkę. Utrzeć mikserem masło z cukrem, dodawać kolejno jajka i dalej miksować. Zmielone płatki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy dodając odrobinę aromatu migdałowego.
- Całość zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto ma być dość gęste.
- Wilgotnymi dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wychodzą 2 blaszki z wyposażenia piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Włożyć blaszkę do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut bez termoobiegu.
- Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać miękkie masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę przełożyć do woreczka foliowego z małym odciętym różkiem i udekorować ciasteczka.
CIASTKA CZYTELNIKÓW:
Danusiu, świetne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńCzytam przepis i wydaje mi się, że sposób wykonania jest nie po kolei, albo zgłupiałam...
Pozdrawiam serdecznie!
Witam Aniu. Nie zgłupiałaś- ha, ha. To mój komputer mi coś poprzestawiał, już przesunęłam punkt na odpowiednie miejsce. Nie wiem jak to się stało, było dobrze a opublikowało się nie tak jak trzeba. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
nigdy nie mieliłam płatków owsianych do ciasteczek:) zaintrygowałaś mnie, bo twoje ciacha wyglądają niezwykle apetycznie:) muszę takie upiec:)
OdpowiedzUsuńSą też Antenko ciasteczka z całych płatków, nawet jest przepis na blogu, ale te są troszkę inne w smaku.
UsuńPozdrawiam.
Danusiu! Chciałam sobie ułatwić pracę z mieleniem płatków i ... muszę sobie sprawić nową maszynkę, bo stara poszła z dymem. Ot, taka stara i taka głupia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Joanna W-ka
Oj, tam nie stara i nie głupia, tylko stara maszynka - ha, ha.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Trzeba się jakoś pocieszać, prawda?:)
UsuńHa, ha- no pewnie, co tam- nie trzeba się martwić- pozdrawiam Joasiu.
UsuńJa też piekę podobne! (bo mój Pan się ODCHUDZA, hie hie...) A płatki blenduję. Niestety, moje nie wygladaja tak apetycznie...
OdpowiedzUsuńOj, tam Marzyniu- tu nie chodzi o wygląd a o smak - pozdrowionka.
UsuńUpieczone! jak zwykle smaczne :) 1/3 już nie ma, a zrobione godzinę temu, dziewczyny zajadają ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJustynko, Ty to jesteś kreatywna. Dzieci, praca i jeszcze znajdujesz czas na ciasteczka-jestem pełna podziwu. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Witam Danusiu...jak tylko znajszłam ten przepis to od razu pobiegłam i spiekłam 2 blachy tych cudności:)schowałam wysoko coby dzieci wszystkiego nie wyjadły:)hihi....córka jednak mnie zaskoczyła i Twoich maszynkowych kolejne 2 blachy poczyniła,tym razem dodając kakao....będzie uczta na kolację....miłego łikendowego wypoczynku...Ania podlasinka:)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu "podlasinko "- miłe to. Aż przyjemnie mi czytać twój komentarz jest taki ciepły i swojski jak dawna polska kiełbasa pachnąca czosnkiem. Mam nadzieję, że uczta przednia była. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam Danuta - Wielkopolanka .
mam Danusiu mąkę owsianą i nie wiem do czego ją użyć czy nadawała by się? a możę choć w połowie zastąpiłabym ją płatkami? Jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie potrafię powiedzieć, ponieważ piekę tylko tak jak jest w przepisie. Nie chciałabym wyprowadzić Ciebie na manowce.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam smaczne kruche ciasteczka, zamiast białej czekolady użyłam mlecznej, taką wolał mój syn, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo przepraszam , że tak późno komentuję, ale byłam na rehabilitacji do 22 listopada. Bardzo dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
I ja tez upięte. Będzie tort i te ciasteczka. Tylko mam pytanie - te ciasteczka są kruche ???
OdpowiedzUsuńWitam Marysiu, są kruche, ale nie tak jak typowo maślane...pozdrawiam :)
UsuńCzy ten przepis jest bez mąki? Podwoiłam składniki i jest rzadkie ciasto. Dosypuje mąki bo płatków brakło. Mam nadzieje, ze mi wyjdą te ciastka :)
OdpowiedzUsuńCzytałam przepis z dziesięć razy i ciągle myśli co źle zrobiłam że takie rzadkie ciasto. no i przyczyna znaleziona to ja gapa zamiast dać płatków kilogram to dałam 100gr ! haha ja nie wiem jak to robiłam, ale płatki dosypywałam i ogólnie wyszło te 50 dkg bo brakło i dosypywałam mąki. Czytam, że ma być gęste i zdziwiona jeszcze haha. Danusiu pierwsza partia wyciągnięta i są super :) Jak zjemy wszystkie ciastka to zrobię wg przepisu na 100% :) :)
OdpowiedzUsuńAha, ha, no tak Basiu przed świętami takie zakręcenie w głowie to nie dziwota. Sama wczoraj zamiast sobie wsypać cukru do kawy wsypałam soli. Najśmieszniejsze jest, że w ogóle pomyliłam pojemniki z cukrem i solą, wsypałam po kilogramie odwrotnie. No, ale całe szczęście, że to była tylko kawa. Pozdrawiam i bardzo dziękuję :)
Usuń