piątek, 5 grudnia 2014

ROLADA SNICKERS CIEMNA I ROLADA JASNA


Dwie bardzo smaczne rolady biszkoptowe. To nie jest trudny wypiek. Ciasto się bardzo dobrze zwija i rozwija. Na wierzchu rolad są wcześniej wyciśnięte wzorki z gęstego ciasta babkowego. Na pomysł nie wpadłam sama. Zainspirowałam się fotografiami, które widziałam w sieci. 
Przepis na ciasto do dekoracji pochodzi z babki greckiej , która jest na moim blogu. Po prostu całą ilość składników na babkę podzieliłam przez cztery. 
Te rolady są ze wzorkiem świątecznym. Można oczywiście wykonać na papierze różne wzorki, także kolorowe. Ponieważ ja nie używam żadnych barwników, więc moja rolada jest ze wzorkiem z użyciem kakao .


CIASTO na blaszkę z wyposażenia piekarnika :


- 5 średnich jaj
- 5 kropli octu winnego lub soku z cytryny
- ¾ szklanki mąki pszennej do jasnej rolady,    do ciemnej rolady  ½ szklanki mąki + ¼ szklanki kakao
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki drobnego cukru



1) Wymieszać wszystkie suche składniki i przesiać. Białka ubić na pianę dodając na samym początku kropelki octu winnego lub soku z cytryny. Dalej ubijając dodawać po łyżce cukru do wyczerpania. Dodać kolejno żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Można zrobić to w robocie na najniższych obrotach, ale krótko.

2) Blaszkę wyłożyć papierem – tylko dno. Boków nie smarować. Wylać ciasto na schłodzoną dekorację, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 15- 20 minut- na bardzo jasny kolor. Nie przyrumienić rolady, bo będzie pękać w czasie zwijania.  

3) Zmoczyć pod wodą ściereczkę kuchenną i wykręcić. Dodatkowo wykręcić w suchy ręcznik. Upieczoną gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę i zwinąć odwrotnie. Czyli tak, żeby wzorki były na zewnątrz. Roladę można delikatnie odwrócić, nie sprawia to kłopotu. Pozostawić w ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Roladę pieczemy w ten sam dzień.

DEKORACJA:


- 1 średnie jajko
- 45 g mąki pszennej + 20 g kakao- do jasnej rolady, 65 g mąki pszennej do ciemnej rolady
- 50 g cukru
- 50 g masła
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na gładką masę. Na papierze wyrysować sobie wzorki. Masę przełożyć do woreczka foliowego z odciętym rożkiem i i wycisnąć na wzorki, odwracając papier na drugą stronę, żeby ciasto nie było wyciskane na ołówek czy mazak. Wstawić blaszkę do lodówki na 1 godzinę . Można wymieść w bardzo chłodne miejsce. Po tym czasie wylać masę biszkoptową i upiec jak wyżej.



KREM do rolad: ( składniki na 1 roladę)


- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany 36 %
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego z tubki naturalnego do ciemnej rolady, do jasnej karmelowego
- 2 batony snickersy mocno schłodzone do ciemnej rolady, do jasnej nie
- orzeszki solone- 2- 3 łyżki
- dodatkowo do jasnej rolady gęsty dżem ( miałam agrestowy)

1) Do ciemnej rolady- mascarpone i śmietanę razem zmiksować, dodając pod koniec mleko zagęszczone naturalne. Snickersy połamać na drobne kawałki i zmiksować blenderem. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

2) Do jasnej rolady-  mascarpone i śmietanę razem zmiksować, dodając pod koniec mleko zagęszczone karmelowe.

Wykończenie:



1) Roladę delikatnie odwinąć i w przypadku ciemnej rolady wszystko wyłożyć na ciasto, posypać orzeszkami i zwinąć- wynieść w chłodne miejsce na 2- 3 godziny.

2) W przypadku jasnej rolady- wyłożyć większą część kremu, posypać orzeszkami , na wewnętrznym brzegu rolady ułożyć pasek dżemu i roladę zwinąć. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Jeżeli rezygnujemy z dekoracji , to masę należy całą wyłożyć na ciasto. Wynieść w chłodne miejsce na 2- 3 godziny.

Moja uwaga:

- Roladę delikatnie rozwijać, bo małe kropeczki wzorku mogą się nam wysmyknąć. Nie stanowi to jednak żadnego problemu, bo po zwinięciu rolady po prostu wkładamy je z powrotem.
- Wzór nie musi być wyrysowany na całym papierze, bo i tak jest zwijana.

12 komentarzy:

  1. ale rewelacyjnie wygląda, na pewno bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i cudo znowu upieklas,Moj maz prosi zeby Cie pozdrowic i podziekowac za przepisy,bo odkad zagladam na Twoja strone wypiekam coraz to cos nowego z czego on oczywiscie sie cieszy.Pozdrawiam serdecznie i Milego dnia Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Umknęły mi te komentarze, ale byłam zaganiana z Mamą i wyszło nie tak jak powinno. Bardzo dziękuję za pozdrowienia od Męża- Was też pozdrawiam.

      Usuń
  3. Danusiu, jesteś niesamowita. Fantastyczny pomysł, rewelacyjne wykonanie. Miłego weekendu życzę
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Beatko, staram się na wszystkie komentarze odpowiadać, ale te mi jakoś się zapodziały. Przesiadałam się na nowy komputer, przenosiłam wszystko i gdzieś mi poczta umknęła. Przepraszam bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Danusiu po prostu jesteś mistrzynią wypieków.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu- wybacz, że dopiero dzisiaj, ale jeszcze w tym roku- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. A co z żółtkami, bo w biszkopcie zostały pominięte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Dziękuję, oczywiście żółtka dodać kolejno- przepraszam , jakoś mi umknęło. Zaraz uzupełnię.
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

      Usuń
  6. Dobry wieczór Pani Danusiu.Od dawna goszczę na Pani blogu,a raczej w Pani "kuchni" i jestem pod ciągłym wrażeniem.Nie ma dnia żebym nie zrobiła czegoś wg Pani przepisu.Mam pytanie dotyczące śmietany użytej do masy.Czy to ma być taka śmietanka z kartonika? Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry . Dorotko bardzo proszę zwracać się do mnie po imieniu, tak będzie nam miłej w sieci . Ja używam śmietany 36 % właśnie takiej z kartonika , ona dobrze się ubija pod warunkiem , że jest dobrze schłodzona . Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za ciepłe słowa :)

      Usuń