poniedziałek, 8 grudnia 2014

BABKA ZAPARZANA






Wieniec z tego ciasta - foremka o pojemności ponad 2 litry.




Babka piaskowa , w której ciasto jest zaparzane wrzącym masłem. Jej przygotowanie nie sprawia żadnych trudności i zawsze się udaje. Można ją polukrować, polać polewą i dosmaczyć wanilią , aromatem migdałów czy startą skórką pomarańczy. Przepis dawny, w każdym domu inne proporcje, ale zawsze jest jednakowo smaczna. Można ją błyskawicznie przygotować, kiedy nie mamy czasu na ciasta bardziej wymagające.

SKŁADNIKI: - szklanka 250 ml

  • 1,5 szklanki cukru drobnego , możemy użyć zwykłego, ale wtedy jajka ubijamy całe i na parze
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka mąki wrocławskiej
  • 6 średnich jaj
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg masła lub margaryny ( na maśle jest smaczniejsza)
  • aromat- do wyboru : wanilia, amaretto itp.
  • duża foremka do babki bo ciasta jest dość dużo lub długa keksówka

  1. Foremkę dobrze wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno i dalej ubijając dodawać  po łyżce cukier, aż do wyczerpania. Dodawać po jednym żółtka dalej miksując. Dodać aromat.
  3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Wsypywać stopniowo do masy jajecznej miksując na najwolniejszych obrotach. Na koniec wlać małym strumieniem wrzące masło i krótko zmiksować na wolnych obrotach.
  4. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut- do tzw. suchego patyczka.


MOJA UWAGA
  • forma do babki tradycyjna żeberkowa lub długa keksówka
  • ciasto można upiec w keksówce lub w formie do babki
  •   można polać lukrem lub polewą czekoladową
LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru + 1 kopiasta łyżka stołowa
  •   4 stołowe łyżki soku z cytryny lub wrzącej wody
Do kubka blendera wsypać cukier puder i wlać sok lub wodę- miksować na wolnych obrotach ok. 1 minuty i dalej ok. 5 minut na wysokich obrotach. Polać jeszcze ciepłe  ciasto. Na całe ciasto potrzeba 2 takie porcje.

POLEWA:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 płaskie łyżki kakao

Wodę zagotować z cukrem , dodać masło i rozpuścić. Dodać kakao i podgrzać mieszając- nie gotować.Zdjąć z palnika, odczekać 2- 3 minuty i polać ciasto.
BABKA CZYTELNIKÓW :





12 komentarzy:

  1. Pyszna i zapomniana trochę przeze mnie babka. Samo ciasto wykorzystuję też inaczej. Piekę na zwykłej blaszce, po przestudzniu przekrawam i przekładam masą z kremówki z galaretką i dużą ilością brzoskwiń. Smakuje lepiej niż ciasto biszkoptowe, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Nadiu. Ja też to ciasto wykorzystuję jeszcze do babki włoskiej. Piekę w tortownicy ze środkiem przekładam potem kremem i dekoruję wierzch, albo piekę w keksówce i też przekładam- jest pysznie. Dziękuję Nadiu.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Witaj Danusiu super przepis na szybką i na pewno smaczną babkę.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Kasiu, to stary sprawdzony wielokrotnie przepis.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Zapisałam i upiekę :))) Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech Ci się dobrze upiecze. Dziękuję i również pozdrawiam złoty kolczyku.

      Usuń
  4. Moja Mama taką piekła, chociaż za komuny to często na margarynie. Ale i tak była pyszna. Szkoda, ze już nie jadam słodyczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że masz takie miłe wspomnienia - pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Danusiu dawno już tą babeczkę co prawda robiłam ale chciałam napisać,że było warto,babka jest pyszna i wyrośnięta jak widziałaś na zdjęciach.Polecam Twoim czytelnikom.JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Justynko, że smakowała. Wyrośnięta była rzeczywiście- tego ciasta jest dość dużo i forma musi być raczej większa. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam zimowo i śnieżnie.

      Usuń
  6. Bardzo, bardzo delikatna i pyszna. Troche mnie ta babeczka zestresowala bo wzielam duza forme z kominem, nalalam ciasta jak zazwyczaj - 3/4 blaszki i skubana tak wyrosla ze troche ucieklo kominem wlasnie. Zrobil sie taki wulkan ;) na szczescie ciasto duzo nie ucierpialo i po wylozeniu na talerz wyglada tak prawie bez zarzutu, a smak wspanialy.
    Pierwszy raz robilam ciasto zaparzane i jestem zachwycona efektem. Tylko musze upolowac jeszcze wieksza blaszke zanim powtorze ten wypiek.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olu. Tak , ta babka mocno wyrasta . Taka 2 litrowa forma wystarcza , ale i tak wyrasta z górką . Dziękuję Olu i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń