czwartek, 10 kwietnia 2014

BARANEK ROGALIKOWY



Wczoraj zassało mnie na jakieś bułeczki lub rogaliki. Pomyślałam czemu by nie zrobić tego wypieku w kształcie baranka. Skorzystałam z przepisu na rogaliki z mojegobloga, dodałam tylko więcej jogurtu. Rogaliki po zwinięciu skręcałam w ślimaczki i w ten oto sposób powstał baranek. Każdą część baranka można oddzielać  jak w bułeczkach  mlecznych odrywanych. Mojemu barankowi głowa troszkę zniknęła w wełence, więc można śmiało ten łeb zrobić mu większy.



SKŁADNIKI:

-  500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 25 g świeżych drożdży (ostatecznie 7 g suszonych)
- 65 g roztopionego, ostudzonego masła
- 180 ml ciepłego mleka
- 6 pełnych łyżeczek jogurtu naturalnego
- 2 żółtka ze średnich jaj ( białka zamroziłam na bezę)
- 3 płaskie łyżki cukru
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 1 małe jajko do smarowania rogalików
- mak i sezam do posypania , rodzynki na oczy, uszy i pyszczek





1) Drożdże rozkruszyć w wyższej szklance, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżeczki  mąki, dodać jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.
2) Przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać żółtka roztrzepane w przestudzonym stopionym maśle, wyrośnięty zaczyn i 180 ml mleka. Wyrobić gładkie ciasto, jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że ciasto jest suche dolać jeszcze trochę mleka (czasami mąka ma różną wilgotność).
3) Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i  gładkie (wyrabiałam w robocie około 5 minut) następnie wyrobiłam chwilę ciepłem swoich rąk.
4) Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i  włożyć do worka foliowego- pozostawić do podwojenia objętości.



5) Wyrośnięte ciasto uformować w gruby rulon i pociąć na 14 równych plastrów.  Trzynaście kawałków rozwałkować na długi owalny pas i formować rogaliki. Górę każdego pasa zagiąć do siebie i prawą ręką rolować ciasto od siebie i do siebie jednocześnie zwijając i lekko dociskając, a lewą ręką napinając ciasto.
6) Każdy rogalik zwinąć w ślimaczka i z 11 rogalików uformować baranka ( patrz fotografia), na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pozostałe dwa rogaliki złożyć na pół i dołożyć barankowi nóżki. Z 14- tej części ciasta uformować pyszczek i zrobić oczy i mordkę z rodzynek.
7) Przykryć  baranka ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia . Po wyrośnięciu posmarować całego baranka roztrzepanym całym jajkiem i posypać ziarnem sezamowym, nóżki posypać makiem.
8) Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół)  piec około 20 minut do ładnego zrumienienia.



10 komentarzy: