Prosta surówka z kapusty pekińskiej. Można ją podawać do ryb i mięs . Można podać też do drobiu.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---1/2 średniej kapusty pekińskiej
---2 płaty papryki konserwowej
---5- 6 średnich ogórków konserwowych
---6 łyżek oliwy lub dobrego oleju
---2 kopiaste łyżeczki musztardy ostrej lub łagodnej
---2 lekko kopiaste łyżeczki marmolady z papryki, żurawiny lub 1 kopiasta miodu
---1 łyżka octu jabłkowego
---natka zielonej pietruszki
---sól i pieprz
1)Umytą i poszatkowaną kapustę pekińską odwirować z wody.
2)Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać.
3)Wszystkie składniki sosu zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
4)Wszystkie składniki sałatki wymieszać dodać sos i ponownie wymieszać. Schłodzić.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Prosta a smaczna bardzo lubie do sosu dodac zawsze troche miodu.Danusiu u Ciebie robota wre a ja nie mam na nic sily tak sie zarazilam od synusia,mam dreszcze,boli mnie gardlo i mam katar.Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za wspanialą swiateczna atmosfere na blogu.Justyna M
OdpowiedzUsuńWitam Justynko. Ja też dodaję miód do sosu, ale jak robię z kiszonymi ogórkami. Każda rada jest cenna - dziekuję.
UsuńTrzymaj się i bądź zdrowa!
Witaj Danusiu!
OdpowiedzUsuńTa surówka musi być pyszna! Bardzo lubię surówki na bazie kapusty pekińskiej. Robiłam kiedyś podobną, tylko z ogórkiem kiszonym i marchewką. Była pyszna. Myślę, że Twoja też by mi posmakowała.
Pozdrawiam!
Witam Aniu. Ja też robiłam z kiszonymi i marchewką, ale dodałam jeszcze troszkę czarnych oliwek, a do sosu miód- też była smaczna.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Bardzo smakowicie wygląda.Uwielbiam surówki,z nimi można eksperymentować.Najważniejszy dodatek,to dobra oliwa,dodając złą zepsujemy cały smak sałatki.(surówki)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam też, chociażby dlatego, że mało roboty z nimi. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Surowka,mniam,mniam.Ewa
OdpowiedzUsuńNo, cieszę się Ewuniu . Pozdrawiam.
UsuńMy bardzo lubimy surowki a juz z kapusty pekinskiej,wyjatkowo.Wlasnie zajadam.Ewa
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, a szczególnie ja , bo mało roboty jest z taką surówką. Pozdrawiam Ewuniu.
Usuń