środa, 11 grudnia 2013

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z OGÓRKAMI KONSERWOWYMI


Prosta surówka z kapusty pekińskiej. Można ją podawać do ryb i mięs . Można podać też do drobiu. 



SKŁADNIKI na 4 osoby:

---1/2 średniej kapusty pekińskiej
---2 płaty papryki konserwowej
---5- 6 średnich ogórków konserwowych
---6 łyżek oliwy lub dobrego oleju
---2 kopiaste łyżeczki musztardy ostrej lub łagodnej
---2 lekko kopiaste łyżeczki marmolady z papryki, żurawiny lub 1 kopiasta miodu
---1 łyżka octu jabłkowego
---natka zielonej pietruszki
---sól i pieprz




1)Umytą i poszatkowaną kapustę pekińską odwirować z wody.
2)Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać.
3)Wszystkie składniki sosu zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
4)Wszystkie składniki sałatki wymieszać dodać sos i ponownie wymieszać. Schłodzić.

SURÓWKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

10 komentarzy:

  1. Prosta a smaczna bardzo lubie do sosu dodac zawsze troche miodu.Danusiu u Ciebie robota wre a ja nie mam na nic sily tak sie zarazilam od synusia,mam dreszcze,boli mnie gardlo i mam katar.Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za wspanialą swiateczna atmosfere na blogu.Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Ja też dodaję miód do sosu, ale jak robię z kiszonymi ogórkami. Każda rada jest cenna - dziekuję.
      Trzymaj się i bądź zdrowa!

      Usuń
  2. Witaj Danusiu!
    Ta surówka musi być pyszna! Bardzo lubię surówki na bazie kapusty pekińskiej. Robiłam kiedyś podobną, tylko z ogórkiem kiszonym i marchewką. Była pyszna. Myślę, że Twoja też by mi posmakowała.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Ja też robiłam z kiszonymi i marchewką, ale dodałam jeszcze troszkę czarnych oliwek, a do sosu miód- też była smaczna.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda.Uwielbiam surówki,z nimi można eksperymentować.Najważniejszy dodatek,to dobra oliwa,dodając złą zepsujemy cały smak sałatki.(surówki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam też, chociażby dlatego, że mało roboty z nimi. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. My bardzo lubimy surowki a juz z kapusty pekinskiej,wyjatkowo.Wlasnie zajadam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy, a szczególnie ja , bo mało roboty jest z taką surówką. Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.