Upiekłam chlebek z 4 rodzajów mąk. Bazowałam na wcześniejszym przepisie na chleb delikatny. Składniki ciasta pozmieniałam zachowując mniej więcej proporcje. Chleb piekłam bez przekonania, że urośnie i będzie dobry, ale moje obawy były zbędne. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Próbowałam na wierzchu zrobić kształt choinki nacinając nożem, ale wyszedł mi jakiś bohomaz . Napisałam o tym, bo byście Państwo musieli się domyślać co to za stwór jest na wierzchu chleba.
--- 230 g aktywnego zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego
--- 150 g letniego mleka
--- 100 g letniej wody
--- 25 g oleju
--- 140 g mąki żytniej typ 720
--- 200 g mąki typ 750
--- 100 g mąki typ 450
--- 100 g maki orkiszowej typ 700
--- 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
--- 1 płaska łyżeczka cukru
--- 1,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant
--- roztrzepane jajko do posmarowania
1)Do miski wsypać mąki, drożdże, sól i cukier- wszystko wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto. Można ręcznie lub w maszynie.
2)Uformować kulę, wstawić do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. U mnie wyrastało 3 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.
3)Włożyć do koszyka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i wstawić do worka foliowego. Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć, jeżeli zajmuje to trochę czasu można piec. U mnie ten wyrastał 1,5 godziny.
4)Chleb delikatnie odwrócić przekładając na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć w kilku miejscach ostrym nożem lub żyletką lub nożykiem do tapet.
5)Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem i obsypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą. Do nagrzanego wstawić chleb. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.6) Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży.
CHLEB CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
Pieczesz chleby jak zawodowiec!
OdpowiedzUsuńTroszkę sie rozbujałam. Zakwas się ze mną zaprzyjaźnił i chleba nie kupuję. Już nam nie smakuje.
UsuńPozdrawiam i dziękuję!
Co jeden chleb to apetyczniej wygląda.
OdpowiedzUsuńWitam Alu.
UsuńZakwas jest w lodówce i co ją otworzę to mruga na mnie okiem, więc piekę co mi się nawinie pod rękę. Dziękuję.
Pozdrawiam!
I jescze jeden upieczony dzisiaj.Uklony.Ewa
OdpowiedzUsuńNo , to ładnie poszłaś w chleby Ewuniu- pozdrawiam i dziękuję.
Usuńwitaj!czy zamiast mąki typ.75O mogę dodać mąkę pszenną typ 65Opozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, może być T-650.
UsuńPozdrawiam :)