wtorek, 10 grudnia 2013

CHLEB Z RÓŻNYCH MĄK NA ZAKWASIE



Upiekłam chlebek z 4 rodzajów mąk. Bazowałam na wcześniejszym przepisie na chleb delikatny. Składniki ciasta pozmieniałam zachowując mniej więcej  proporcje. Chleb piekłam bez przekonania, że urośnie i będzie dobry, ale moje obawy były zbędne. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Próbowałam na wierzchu zrobić kształt choinki nacinając nożem, ale wyszedł mi jakiś bohomaz  . Napisałam o tym, bo byście Państwo musieli się domyślać co to za stwór jest na wierzchu chleba.



 
SKŁADNIKI:

          --- 230 g aktywnego zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego
          --- 150 g letniego mleka
          --- 100 g letniej wody
          --- 25 g oleju
          --- 140 g mąki żytniej typ 720
          --- 200 g mąki typ 750
          --- 100 g mąki typ 450
          --- 100 g maki orkiszowej typ 700
          --- 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej       
          --- 1 płaska łyżeczka cukru
          --- 1,5 płaskiej łyżeczki drożdży instant
          --- roztrzepane jajko do posmarowania





1)Do miski wsypać mąki, drożdże, sól i cukier- wszystko wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto. Można ręcznie lub w maszynie.
2)Uformować kulę, wstawić do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. U mnie wyrastało 3  godziny. Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek. 
3)Włożyć do koszyka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i wstawić do worka foliowego. Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem  szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć, jeżeli zajmuje to trochę czasu można piec. U mnie ten wyrastał 1,5 godziny.
4)Chleb delikatnie odwrócić przekładając na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć w kilku miejscach ostrym nożem lub żyletką lub nożykiem do tapet.
5)Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem  i obsypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą. Do nagrzanego wstawić chleb. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.6) Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży.

CHLEB CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Troszkę sie rozbujałam. Zakwas się ze mną zaprzyjaźnił i chleba nie kupuję. Już nam nie smakuje.
      Pozdrawiam i dziękuję!

      Usuń
  2. Co jeden chleb to apetyczniej wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu.
      Zakwas jest w lodówce i co ją otworzę to mruga na mnie okiem, więc piekę co mi się nawinie pod rękę. Dziękuję.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. I jescze jeden upieczony dzisiaj.Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No , to ładnie poszłaś w chleby Ewuniu- pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
  4. witaj!czy zamiast mąki typ.75O mogę dodać mąkę pszenną typ 65Opozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, może być T-650.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...