niedziela, 24 listopada 2013

ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO - MAJONEZOWYM


Smaczne śledzie podane na piątkowy obiad.Można je również uwzględnić w menu wigilijnym w takim samym wydaniu, zwiększając tylko ilość majonezu i musztardy kosztem śmietany.



SKŁADNIKI:

---50- 60 dkg matiasów
---5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
---1 kopiasta łyżka majonezu
---1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
---3- 4 ogórki konserwowe
---2 mniejsze czerwone cebule
---pieprz i ewentualnie sól ( ja nie daję)
---papryka czerwona w proszku
---papryka czerwona i pietruszka do dekoracji




1)Matiasy wymoczyć w wodzie lub w wodzie na pół z mlekiem.Osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
2)Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę sparzyć na sicie wrzątkiem.
3)Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą- doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
4)Śledzie ułożyć na półmisku (patrz fotografie), polać sosem i dopiero w  rzędach ułożyć pokrojone warzywa.
5)Posypać czerwoną papryką i udekorować wg własnego uznania.

20 komentarzy:

  1. Slicznie podane, fajny pomysl.
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko i również pozdrawiam.
      Miłej niedzieli!!!

      Usuń
    2. SWIETNY pomysł! Napewno wypróbuje !

      Usuń
    3. Życzę smacznego.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. świetnie wyglądają:) idealne na przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oani Danusiu ieni wygladaja na pewno zagoszcza na moim stole wigilijnym:)Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też będą te i śledzie z salsą.Dziękuję Pani Iwonko.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Przecudownie podane śledzie, zachwycacm się tutaj od dluższej chwili... ale bym wpadła na imprezkę z takim menu :)
    Dziękuje za wpis w akcji śledziowej. Zachwycam się nadal!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, te śledzie na imprezkę wybitnie się nadają , bo nie ma z nimi roboty. Moczą się w końcu same, a my w tym czasie też możemy się pomoczyć przed imprezką.
      Dziękuję, że taka akcja ma miejsce.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. odgapię sposób podania, chyba mogę Danusiu? oczywiście źródło podam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście, po to jest przepis, żeby z niego korzystać. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. aaa, to ja, Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Alicjo. Znam tylko jedną, więc nie wiem czy się mylę, czy znam więcej.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. no super pomysł koniecznie muszę wypróbować na jakiejś imprezce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, bardzo ładnie się prezentują na stole, także polecam . Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Przepięknie podane. Nie mogę oglądać Twojego bloga Danusiu bo najlepiej to bym wszystko na raz ugotowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He , he - sama czasami się sobie dziwię - czy to mój blog ? Bardzo dziękuję - pozdrawiam ciepło :)

      Usuń