niedziela, 24 listopada 2013
ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO - MAJONEZOWYM
Smaczne śledzie podane na piątkowy obiad.Można je również uwzględnić w menu wigilijnym w takim samym wydaniu, zwiększając tylko ilość majonezu i musztardy kosztem śmietany.
SKŁADNIKI:
---50- 60 dkg matiasów
---5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
---1 kopiasta łyżka majonezu
---1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
---3- 4 ogórki konserwowe
---2 mniejsze czerwone cebule
---pieprz i ewentualnie sól ( ja nie daję)
---papryka czerwona w proszku
---papryka czerwona i pietruszka do dekoracji
1)Matiasy wymoczyć w wodzie lub w wodzie na pół z mlekiem.Osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
2)Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę sparzyć na sicie wrzątkiem.
3)Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą- doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
4)Śledzie ułożyć na półmisku (patrz fotografie), polać sosem i dopiero w rzędach ułożyć pokrojone warzywa.
5)Posypać czerwoną papryką i udekorować wg własnego uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Slicznie podane, fajny pomysl.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Beata
Dziękuję Beatko i również pozdrawiam.
UsuńMiłej niedzieli!!!
SWIETNY pomysł! Napewno wypróbuje !
UsuńŻyczę smacznego.
UsuńPozdrawiam!
Jak ładnie podane!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też Aniu pozdrawiam i dziękuję bardzo!!!
Usuńświetnie wyglądają:) idealne na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńNo tak, mogą być też na wigilię:)
UsuńOani Danusiu ieni wygladaja na pewno zagoszcza na moim stole wigilijnym:)Iwona
OdpowiedzUsuńU mnie też będą te i śledzie z salsą.Dziękuję Pani Iwonko.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Przecudownie podane śledzie, zachwycacm się tutaj od dluższej chwili... ale bym wpadła na imprezkę z takim menu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śledziowej. Zachwycam się nadal!
Basiu, te śledzie na imprezkę wybitnie się nadają , bo nie ma z nimi roboty. Moczą się w końcu same, a my w tym czasie też możemy się pomoczyć przed imprezką.
UsuńDziękuję, że taka akcja ma miejsce.
Pozdrawiam serdecznie!!!
odgapię sposób podania, chyba mogę Danusiu? oczywiście źródło podam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ależ oczywiście, po to jest przepis, żeby z niego korzystać. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
aaa, to ja, Alicja
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Alicjo. Znam tylko jedną, więc nie wiem czy się mylę, czy znam więcej.
UsuńPozdrawiam!
no super pomysł koniecznie muszę wypróbować na jakiejś imprezce :)
OdpowiedzUsuńMadziu, bardzo ładnie się prezentują na stole, także polecam . Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Przepięknie podane. Nie mogę oglądać Twojego bloga Danusiu bo najlepiej to bym wszystko na raz ugotowała.
OdpowiedzUsuńHe , he - sama czasami się sobie dziwię - czy to mój blog ? Bardzo dziękuję - pozdrawiam ciepło :)
Usuń