Szybkie smaczne bułeczki na dwa kęsy,bez rozczynu.Wyrastają w czasie nagrzewania piekarnika.
SKŁADNIKI na 30 malutkich bułeczek:
---2 szklanki mąki pszennej typ 450
---1 i ¾ szklanki mąki pszennej orkiszowej
---7 gram drożdży instant
---310 ml letniej wody wymieszanej z 2 łyżkami kwaśnej śmietany (łącznie 310 ml)
---1 jajo
---3 łyżki oleju
---1 płaska łyżeczka soli
---1 płaska łyżka cukru białego lub trzcinowego
1)
Obydwie mąki wymieszać z cukrem,solą i drożdżami instant.
2)
Jajko ,olej i 310 ml wody wymieszanej ze śmietaną razem roztrzepać i wylać na wymieszane produkty suche.
3)
Wyrobić ciasto lekko podsypując mąką,podzielić na pół i utoczyć dwa wałki.Można wszystko wsypać do misy miksera i wyrobić ciasto hakiem.
4)
Każdy z wałków pokroić na 15 kawałków,lekko rozpłaszczyć i formować małe bułeczki zaciskając boki placuszka w tzw.sakiewkę.W dłoniach nadawać formę kulek i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia sklejoną stroną do dołu.
5)
Bułeczki przykryć ściereczką i włączyć piekarnik na 190 stopni C.
6)
Wyrośnięte bułeczki naciąć ostrym nożem,wstawić do piekarnika na pierwszą półkę od dołu piekarnika i piec ok.12-14 minut z termoobiegiem.Bez termoobiegu na kolor rumiany.
7)
Bułeczki wystudzić na kratce.
Piekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.Żeby piec tylko jeden wsad zrobiłam 25 bułeczek i 1 bułeczkę dłuższą.Wszystko się zmieściło za jednym razem.
BUŁECZKI CZYTELNIKÓW :
BUŁECZKI CZYTELNIKÓW :
Zamiast małych jedna duża buła - Ewa z Kalifornii
Bardzo fajny, ekspresowy przepis:-)
OdpowiedzUsuńWitam blogerkę z mojej Wielkopolski.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Jakie śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziekuję ginie.
UsuńPozdrawiam:)
Z braku czasu,zrobilam chlebek.!!!Wyszedl jakis taki dziwolag!!Dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńHe, he- po prostu bułka na jeden wielki kęs - pozdrawiam i dziękuję Ewuniu :)
Usuń