niedziela, 27 października 2013

BUŁECZKI NA 2 KĘSY



Szybkie smaczne bułeczki na dwa kęsy,bez rozczynu.Wyrastają w czasie nagrzewania piekarnika.



SKŁADNIKI na 30 malutkich bułeczek:

    ---2 szklanki mąki pszennej typ 450
    ---1 i ¾ szklanki mąki pszennej orkiszowej
    ---7 gram drożdży instant
    ---310 ml letniej wody wymieszanej z 2 łyżkami kwaśnej śmietany (łącznie 310 ml)
    ---1 jajo
    ---3 łyżki oleju
    ---1 płaska łyżeczka soli
    ---1 płaska łyżka cukru białego lub trzcinowego


1)
Obydwie mąki wymieszać z cukrem,solą i drożdżami instant.
2)
Jajko ,olej i  310 ml wody wymieszanej ze śmietaną razem roztrzepać i wylać na wymieszane produkty suche.
3)
Wyrobić ciasto lekko podsypując mąką,podzielić na pół i utoczyć dwa wałki.Można wszystko wsypać do misy miksera i wyrobić ciasto hakiem.
4)
Każdy z wałków pokroić na 15 kawałków,lekko rozpłaszczyć i formować małe bułeczki zaciskając boki placuszka w tzw.sakiewkę.W dłoniach nadawać formę kulek i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia sklejoną stroną do dołu.
5)
Bułeczki przykryć ściereczką i włączyć piekarnik na 190 stopni C.
6)
Wyrośnięte bułeczki naciąć ostrym nożem,wstawić do piekarnika na pierwszą półkę od dołu piekarnika i piec ok.12-14 minut z termoobiegiem.Bez termoobiegu na kolor rumiany.
7)
Bułeczki wystudzić na kratce.

Piekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.Żeby piec tylko jeden wsad zrobiłam 25 bułeczek i 1 bułeczkę dłuższą.Wszystko się zmieściło za jednym razem.

BUŁECZKI CZYTELNIKÓW :


Zamiast małych jedna duża buła - Ewa z Kalifornii






6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam blogerkę z mojej Wielkopolski.Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Z braku czasu,zrobilam chlebek.!!!Wyszedl jakis taki dziwolag!!Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he- po prostu bułka na jeden wielki kęs - pozdrawiam i dziękuję Ewuniu :)

      Usuń