poniedziałek, 2 września 2013

POMARAŃCZE I PORY KANDYZOWANE DO DEKORACJI



Podaję Państwu przepis na kandyzowanie plastrów pomarańczy i pociętego pora do dekoracji ciast i mięs.



          SKŁADNIKI na 2 duże pomarańcze:

             ---2 duże pomarańcze
             ---2 szklanki cukru kryształu
             ---2 szklanki wody




1)Pomarańcze dobrze wyszorować , sparzyć wrzątkiem  i osuszyć.

2)Pokroić w dość grube plastry odrzucając brzegowe.

3)W szerokim rondlu zagotować wodę z cukrem, włożyć plastry, mogą na siebie zachodzić.

4)Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu z mocno uchyloną pokrywką  ok.1 godziny- tzn. do momentu kiedy plastry będą półprzezroczyste a syrop nie będzie się karmelizował. Będzie trochę gęściejszy, ale lejący.

5)Usmażone  plastry wyjąć na kratkę do obcieknięcia. Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Plastry są na tyle miękkie, że można je uformować do dekoracji.

6)Z syropu, który pozostaje mi po usmażeniu pomarańczy robię likier do nasączania jak również aromatyzowania ciast i kremów.




7)Pozostałe plastry pomarańczy można obsypać cukrem i przechowywać w zakręconym słoiku lub pozostawić w syropie.


              SKŁADNIKI na cząstki pociętego pora:
     
                   ---zielona część pora
                   ---1 szklanka cukru
                   ---1 szklanka wody


1)Por pociąć na kawałki jakie będą nam potrzebne do dekoracji.

2)Wodę zagotować z cukrem i gotować do momentu kiedy syrop trochę zacznie gęstnieć.

3)Dodać kawałki pociętego pora i smażyć do momentu kiedy wylana kropla syropu na talerzyk utrzymuje kształt.4)Pora wyjąć na natłuszczony papier do pieczenia bo inaczej się przyklei. Jest delikatniejszy od plastrów pomarańczy. Do suszenia ułożyć tak jaki zaplanowalismy kształt dekoracji. Pozostawić do ostudzenia.

POMARAŃCZE CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

7 komentarzy: