niedziela, 1 września 2013

KOTLETY DROBIOWE Z NADZIENIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI



Kotlety z piersi drobiowych z nadzieniem w środku i na wierzchu zapiekane w piekarniku. Kotlety są wilgotne, smaczne i dodatkowa warstwa nadzienia czyni kotlety bardziej sycącymi. Polecam taka alternatywę dla piersi drobiowych.



       SKŁADNIKI na 6 porcji:

        ---65 dkg piersi drobiowych (miałam 2 duże)
        ---1/2 papryki czerwonej
        ---2 spore cebule
        ---3 duże ząbki czosnku
        ---garść świeżej bazylii
        ---2 łyżki oleju rzepakowego
        ---10 dkg sera żółtego
        ---1 kopiasta łyżka majonezu
        ---4 jajka
        ---bułka tarta i mąka
        ---olej rzepakowy do smażenia

      Dodatkowo:
        ---ziemniaki
        ---zioła prowansalskie lub majeranek
        ---sól
        ---mąka
        ---olej


Piersi drobiowe przekroić wzdłuż na 6 płatów i rozbić. Posolić,popieprzyć, posypać papryką i odstawić na bok. Cebulę i paprykę drobno pokroić (można w blenderze) i przełożyć na rozgrzane 2 łyżki oleju, dodać przetarty czosnek, przesmażyć i ostudzić. Bazylię drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.


Do przestudzonej cebuli z papryką dodać starty ser, majonez,bazylię i doprawić solą i pieprzem-wymieszać. Na filety drobiowe wyłożyć połowę nadzienia do połowy kotletów i złożyć na pół. Połowę nadzienia zostawić. Jajka rozmącić dodając trochę soli, pieprzu i papryki. Złożone kotlety spanierować w mące. Rozgrzać olej na patelni. Panierować kotlety trochę innym sposobem. Omączone panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku. Tym sposobem panierka jest smaczniejsza, nie przypieczona niezdrowo i bułka nie nasiąka tłuszczem. Filety obsmażyć krótko na rumiano z obu stron.


Ziemniaki obgotować ok.5 minut. Odcedzić, posolić, posypać papryką, ziołami prowansalskimi lub majerankiem, oprószyć mąką i skropić olejem. Dużą brytfannę (użyłam blachy z wyposażenia piekarnika) polać troszkę olejem i wyłożyć ziemniaki- jeden obok drugiego. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i wstawić ziemniaki. Piec z termoobiegiem ok.15- 20 minut (bez termoobiegu dłużej)- ziemniaki muszą się zacząć rumienić. Na kotlety wyłożyć drugą połowę nadzienia. Wyjąć blaszkę z ziemniakami i dołożyć kotlety. Ziemniaki przemieszać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok.15 minut bez termoobiegu. Smacznego.

12 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają:) chętnie bym je zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowite różnorodności. Myślę, że chętnych nie brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też chętnych nie brakowało-pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Brzmi świetnie, bardzo lubię urozmaicone na różne sposoby mięso drobiowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,ja czasami lubię jak każdy proste,nie wymagające zbyt dużo pracy potrawy:)

      Usuń
  4. Przepisy Danusi można stosować w ciemno.Tak też jest tym razem.Obiad palce lizać.Dodałam jeszcze pieczarki a zamiast majonezu/nie miałam/sos tatarski.Też pyszne.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stasiu,z pieczarkami też zapewne są smaczne,sos tatarski to bardzo dobry pomysł-też spróbuję.Dziękuję Ci bardzo za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Zrobiłam tak samo ze schabu.Pyszne.Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Stasiu.Dziękuję za podpowiedź,jak wrócę to zrobię-już mi ślinka leci.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Pani Danusiu właśnie robię ten przepis, bo czasami nudy w kuchni albo się nie chce myśleć i wymyślać. Nie dodałam majonezu bo jakoś gonie trawie, ale do ciepłej, smażonej cebulki z papryką i pieczarkami wsypałam starty ser żółty i fajne nadzienie się zrobiło. Dzięki za inspiracje, naprawdę przepyszne dania , przepisy proste ale cudowne smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Basiu. To dobrze, że poradziła Pani sobie z przepisem, własna inwencja jest bardzo ważna w kuchni, bo każdy z nas ma inne poczucie smaku. Moje przepisy są takie jaką prowadzę kuchnię. Jest ona dość tradycyjna, ale po kilkudziesięciu latach gotowania, można wprowadzić coś nowego, ale zasadniczej linii już się nie zmieni.
      Bardzo Pani dziękuję i pozdrawiam niedzielnie!!!

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.