Będąc w Janowie Podlaskim u Pani Danusi jadłam zupę ze świeżych ogórków. Pani Danusia kiedyś współpracowała z R. Makłowiczem prezentując potrawy podlaskie w jednym z "Jego" programów kulinarnych. To świetny pomysł na ogórki grubaski. Zupa jest bardzo smaczna, ma fajny posmak świeżych ogórków, do niej śmietanka i można się delektować.
SKŁADNIKI na 2 litry zupy:
---skrzydełka kurczaka,porcja rosołowa lub kości od schabu-co tam mamy pod ręką
---2 litry wody
---80 dkg ogórków świeżych
---1 łyżka oleju rzepakowego
---20 dkg marchewki
---mały seler i kilka liści selera
---mały por
---1 pietruszka z natką
---5-6 średnich ziemniaków
---dobra gęsta śmietana
---sól i pieprz
---natka pietruszki
Zalać zimną wodą skrzydełka lub inne kostki z mięskiem. Pogotować ze 20 minut- trochę posolić. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Zieleninę posiekać a ziemniaczki pokroić w kostkę lub w paski. Wszystko dodać do gotującego się wywaru. W międzyczasie obrać ogórki i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach odrzucając środki z pestkami. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i ogórki odparować, ale nie przysmażać. Dodać ogórki - całość chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem. Obrać ewentualne mięsko z kości i dodać do zupy. Podawać ze śmietaną lub jak ktoś woli z jogurtem greckim posypaną natką pietruszki. Polecam.
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
tak, tak...ja też polecam ogórczaka. Pycha!
OdpowiedzUsuńJutro muszę nastawić moje ogóreczki i też zrobię zupkę z małosolnych.
UsuńPozdrawiam!!!
Hmmm, ze świeżych? Nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńTeż pierwszy raz jadłam u Pani Danusi i tak mi zasmakowała,że będę ją powtarzać,ale w sezonie ogórkowym kiedy one pachną:)
UsuńBardzo lekka zupka.dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję Ewuniu. Pozdrawiam :)
UsuńZupa bardzo smaczna ,Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń