wtorek, 20 sierpnia 2013

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW


Będąc w Janowie Podlaskim u Pani Danusi jadłam zupę  ze świeżych ogórków. Pani Danusia kiedyś współpracowała z R. Makłowiczem prezentując potrawy podlaskie w jednym z "Jego" programów kulinarnych. To świetny pomysł na ogórki grubaski. Zupa jest bardzo smaczna, ma fajny posmak świeżych ogórków, do niej śmietanka i można się delektować.




      SKŁADNIKI na 2 litry zupy:

      ---skrzydełka kurczaka,porcja rosołowa lub kości od schabu-co tam mamy pod ręką
      ---2 litry wody
      ---80 dkg ogórków świeżych
      ---1 łyżka oleju rzepakowego
      ---20 dkg marchewki
      ---mały seler i kilka liści selera
      ---mały por
      ---1 pietruszka z natką
    
      ---5-6 średnich ziemniaków
      ---dobra gęsta śmietana
      ---sól i pieprz
      ---natka pietruszki

Zalać zimną wodą skrzydełka lub inne kostki z mięskiem. Pogotować ze 20 minut- trochę posolić. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Zieleninę posiekać a ziemniaczki pokroić w kostkę lub w paski. Wszystko dodać do gotującego się wywaru. W międzyczasie obrać ogórki i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach odrzucając środki z pestkami. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i ogórki odparować, ale nie przysmażać. Dodać ogórki  - całość chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem. Obrać ewentualne mięsko z kości i dodać do zupy. Podawać ze śmietaną lub jak ktoś woli z jogurtem greckim posypaną natką pietruszki. Polecam.

ZUPA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

7 komentarzy:

  1. tak, tak...ja też polecam ogórczaka. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro muszę nastawić moje ogóreczki i też zrobię zupkę z małosolnych.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Hmmm, ze świeżych? Nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pierwszy raz jadłam u Pani Danusi i tak mi zasmakowała,że będę ją powtarzać,ale w sezonie ogórkowym kiedy one pachną:)

      Usuń
  3. Bardzo lekka zupka.dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa bardzo smaczna ,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń