niedziela, 21 lipca 2013

TORT "CZARNY LAS" - SZWARCWALDZKI



Bardzo klasyczny tort przełożony frużeliną (konfiturą) z wiśni lub czereśni , nasączony sokiem wiśniowym lub czereśniowym z wiśniówką , likierem wiśniowym lub nalewką wiśniową . W większości torty te przekładane są nadzieniem wiśniowym dla odmiany użyłam frużeliny czereśniowej. Ponieważ moją frużelinę robię lekko kwaskową tort wyszedł równie smaczny jak wiśniowy. Tort jest łatwy i szybki w wykonaniu.



      SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm:

       Biszkopt mocno kakaowy:

         ---7 jaj
         ---1 szklanka cukru drobnego do wypieków
         ---2/3 szklanki mąki tortowej
         ---2/3 szklanki gorzkiego kakao

       Masa śmietanowa:

         ---3/4 litra śmietany kremówki 36 %
         ---3 płaskie łyżki cukru pudru
         ---3 płaskie łyżeczki żelatyny
     
       Przełożenie:

         ---1 słoik 900 ml frużeliny lub konfitury wiśniowej lub czereśniowej
         ---sok z 1/2 cytryny
         ---3 łyżki likieru wiśniowego,wiśniówki lub nalewki wiśniowej (miałam swoją)

       Dekoracja:

         ---200 gram gorzkiej czekolady
         ---1 i 1/2 płaskiej łyżki masła

Z pieczeniem biszkoptu nie wolno się spieszyć i trzeba robić wszystko dokładnie, a biszkopt wyjdzie jak należy. Jajka z lodówki wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia- ja daję papier miedzy dno tortownicy a obręcz i zostawiam kołnierzyk - po prostu szybciej. Boków nie smarujemy. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 170 stopni C. Kakao razem z mąką przesiać 2 razy, żeby się dobrze wymieszały. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić do spienienia na niskich obrotach i dodawać stopniowo cukier ubijając na najwyższych obrotach. Masa z białek musi być sztywna i błyszcząca. Dodawać kolejno po jednym żółtku dalej miksując. Dodać mąkę wymieszaną z kakaem na 3 razy delikatnie mieszając łyżką, żeby piana jak najmniej opadła. Przekładamy do tortownicy i pieczemy ok.35-40 minut (do tzw.suchego patyczka). Od razu po upieczeniu wyjąć biszkopt i rzucić go na blat. Pozostawić do ostudzenia, a najlepiej upiec go dzień wcześniej. Biszkopt mocno kakaowy piekę z przepisu z bloga  "Kwestia smaku".


Frużelina jest bardzo wygodna przy przygotowaniu tego tortu. Oddzielam owoce od galaretki. Biorę 3/4 szklanki galaretki, dodaję sok z 1/2 cytryny i dopełniam przegotowaną zimną wodą- całość lekko rozgrzewam, żeby można było nasączyć krążki tortu, dodaję nalewkę wiśniową. Tak samo postępuję z konfiturą. Biszkopt przecinam na 3 części. Żelatynę zalewam  4-ma łyżkami gorącej wody i wstawiam ją do miseczki z gorącą wodą, żeby całkowicie się rozpuściła i wyjmuję do lekkiego przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno dodając przesiany cukier puder. Trochę ubitej śmietany dodaję do żelatyny, mieszam i całość dodaję do masy śmietanowej-krótko miksuję. Pierwszy krążek układam na paterze i go nasączam 1/3 szklanki soku wiśniowego. Na to wyciskam dwa koła ( p.fotografia) ubitej śmietany przy pomocy woreczka foliowego z odciętym różkiem. Między koła śmietanowe układam owoce wiśni lub czereśni wyjęte z frużeliny lub konfitury. Na to dodatkowo nakładam trochę śmietany.



Nakładam drugi krążek, nasączam i nakładam na całość wiśnie lub czereśnie, śmietanę, przykrywam trzecim krążkiem, który też trochę nasączam. Całość okładam śmietaną zostawiając trochę do zrobienia rozetek przy dekoracji tortu. Dekorujemy wg własnego uznania. Możemy użyć gotowych czekoladowych dekoracji, ale ja nie jestem do nich przekonana i wolę zrobić sama. Roztapiam 200 gram czekolady z 1i 1/2 łyżki masła i przelewam do plastikowego pojemnika . Chłodną masę czekoladową wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Do lodówki wkładam tarkę do jarzyn, talerz i 1 parę jednorazowych rękawiczek. Kiedy czekolada się mocno schłodzi nakładam zimne rękawiczki, ścieram na zimnej tarce na zimny talerz. Wiórkami posypuję środek tortu i boki, a na koniec wyciskam rozetki z bitej śmietany wkładając w każdą  po jednym owocu z frużeliny. Blok czekoladowy najlepiej zrobić dzień wcześniej. Tort mocno schłodzić.


TORT CZYTELNIKÓW :

Madzia z Gniezna                       Ewa K. z Łodzi - tort na biszkopcie z tego przepisu


Ewa K. z Łodzi- tort na biszkopcie z tego przepisu


18 komentarzy:

  1. Wow..Toż to monitor można oślinić na widok takich pyszności..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę poczęstować,nie ma sprawy.
      Pozdrawiam ciepło i dziekuję:)

      Usuń
  2. O tak to prawda mozna oslinic monitor z tych pysznosci Danusi - Basia pozdrawia niedzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  4. mam swój sernik w dziobalu, bo inaczej nie dałabym rady czytać i oglądać. Śliczny tort. Chętnie pobuszowałabym po tym Czarnym lesie. Miłej niedzieli Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Ty Agusiu masz tak jak ja.Patrzę na jakąś potrawę i wydziela mi się ślina-jak pieskowi-Pozdrawiam i miłego wieczoru:)

      Usuń
  5. Danusiu toż nie idzie tego oglądać!!!Ja sie zadowolic musze skubańcem:(ale przyznam,ze wyszedl pyszny i jedzie ze mna na babskie spotkanie:)Dałam wisnie i orzechy i mile sie zaskoczyłam.No ale Twoje torty to juz wyzsza szkoła jazdy,po prostu powalasz wszystkich.Cudownej niedzieli.Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko,ale skubaniec też jesy pyszny,a już z wiśniami to niebo w gębie.
      Pozdrawiam Justynko,dziękuję i miłego wieczoru:)

      Usuń
  6. Jest przepiękny! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę na moim blogu i miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.

      Usuń
  7. O ja cie..... muszę szybko znaleźć coś słodkiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, ha- tylko szybko bo może być problem.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłam.Wyśmienite !!!! Proporcje składników doskonale wyczute.
    Piekłam to ciasto już według różnych przepisów znajdowanych w internecie,Pani przepis jest najlepszy. Dziękuję za udostępnienie.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego roku 2016!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Bardzo dziękuję za życzenia. Po tych wszystkich wolnych dniach mam lenia, a zaległości na blogu spore. Jakoś się dzisiaj spięłam i chociaż na komentarze odpowiem. Ja bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu, a tak nawiasem mówiąc mam na imię Danuta- tak będzie nam milej w sieci. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Witam :) czy zamiast śmietany 36% może być 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy 30 - ka się dobrze ubije . Nie robiłam z takiej - pozdrawiam :)

      Usuń