Tort z borówkami amerykańskimi zatopionymi w masie kajmakowej . Mocno schłodzony tort smakuje jak lodowy.
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm:
Biszkopt:
---4 jajka
---3/4 szklanki drobnego cukru
---3/4 szklanki mąki tortowej
---2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
---1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
---1 łyżeczka octu spirytusowego lub spirytusu
Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Ja to robię w taki sposób, że papier daję między obręcz a dno- po prostu szybciej. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 170-180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając szczyptę soli. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając do wyczerpania. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie połączyć. Obie mąki przesiać i dodać na 2 razy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Piec ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
---500 gram mascarpone
---500 ml śmietany 36% (kupuję tą z Łowicza)
---200 gram masy kajmakowej
---6 płaskich łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
---250 gram borówek amerykańskich (czarna porzeczka)
---45 gram miękkiego masła
---2 łyżki mleka
---100 gram cukru pudru
---1 szklanka (250 ml) śmietany 36 % + 1 śmietan fix
---aromat wanilii
Dodatkowo sok z 1/2 cytryny + 1 płaska łyżka cukru pudru + 1/3 szklanki wody-do nasączania biszkoptu
Biszkopt przekroić na 2 części , jedną z nich ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone krótko zmiksować z masą kajmakową. Ubić śmietanę i dodać do serka lekko wymieszać. Dać trochę do szklanki z rozpuszczoną żelatyną , wymieszać i dodać do masy śmietanowo kajmakowej. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach. Nasączyć biszkopt wodą cytrynową. Masę wyłożyć, wsypać borówki wciskając je do środka masy. Całość nakryć drugą częścią biszkoptu.Troszkę górę też nasączyć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zrobić masę do wykończenia toru. Miękkie masło, cukier puder , mleko i aromat wanilii zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z 1 śmietan fixem i połączyć z masą maślaną. Ze schłodzonego tortu odpiąć obręcz, okrawając nożem. Boki i wierzch obłożyć masą i ładnie wyrównać. Udekorować wg własnego uznania. Ja roztopiłam 1//2 tabliczki czekolady i przy pomocy rożka wylałam koła wcześniej zaznaczone. Wykałaczką przesuwałam po kołach kreski dośrodkowo i odwrotnie. Dodatkowo zrobiłam motyle z czekolady. Tort mocno schłodzić.
ale cudeńko!!! muszę przyznać, że zgrałyśmy się na ten weekend. U mnie sernik na zimno i motyle też będą tyle, że z białej czekolady zrobione w kolorach. Miłego dnia Danusiu
OdpowiedzUsuńJest sobota,niedziela-ciasto musi być.No to mamy Agusiu wesołe torty i lekkie jak motyle.
UsuńPozdrawiam ciepło:)
Danusku - jaki piekny TORT gratulacje - pozdrawiam Basia.
OdpowiedzUsuńWitam Cię Basiu.U mnie dzisiaj rodzinka w komplecie,bo dojechał mój Misiu-jest fajnie i wesoło,tylko z lodówki wszystko znika w zawrotnym tempie-i dobrze niech jedzą.
UsuńBasieńko miłego weekendu-dziekuję:)
tort z klasą prosty a zarazem elegancki.Można go zrobić na każdą okazję:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOglądałam nie raz Mariolu Twoje wypieki,które mogą być inspiracją do dekoracji.
UsuńPozdrawiam i dziekuję:)
wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam letnio:)
UsuńPiękny! środeczek i dekoracja wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDziekuję i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńŚlicznie ozdobiony:)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie:)
Usuńwspaniały tort! wygląda przepięknie, pewnie i świetnie smakuje
OdpowiedzUsuńBył smaczny,rodzinka się przystawiła i nie ma.Całe szczęście,że mam inny na jutro.
UsuńDziekuję i pozdrawiam:)
Witam Pani Danusiu, wypróbowałam już kilka Pani przepisów i jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na tego bloga! Odnośnie tego przepisu mam takie zapytanie: czy masa kajmakowa to jest to skondensowzne mleko gotowane w puszce? Bo mam ogromną chęć na to ciasto a jestem jeszcze młoda, więc pewnych rzeczy niestety nie wiem. Pozdrawiam i obiecuję, że będę częściej zachwalać Pani przepisy:-) Agnieszka
OdpowiedzUsuńWitam Pani Agnieszko. Masa kajmakowa jest gotowa w sprzedaży, ale można ugotować samemu mleko słodzone skondensowane i otrzymamy kajmak. Jeżeli Pani czegoś nie wiem, zawsze odpowiem, może być to o różnych porach, ale nigdy nie zostawiam moich czytelników bez komentarza. Ale się uśmiechnęłam do Pani, niczego nie trzeba obiecywać, ja nie czekam na zachwalanie, ale jak ktoś ugotuje wybraną potrawę z bloga to miłe jest kiedy napisze czy wszystko wyszło ok.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!
witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do zrobienia tego tortu, ale w wersji prostokątnej i tak się zastanawiam czy wtedy masy maślanej wystarczy na jego obłożenie czy też będzie konieczne zwiększenie jej ilości? Bardzo proszę o radę :)
Pozdrawiam,
Grażka
Witam Grażko. To zależy jak duży prostokąt. Jeżeli byłby to kwadrat skrócony o kawałek standardowej blaszki do placka to by wystarczyło. Jeżeli to będzie ciasto wielkości placka obawiam się, ze powinno być 1,5 porcji. Chociaż przyznam szczerze, że nie robiłam w takim kształcie. Myśląc jednak logicznie tak mi się wydaje.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Hihi,zwarjuje z ochoty na te wszystkie torty!!!A te ozdoby z czekolady!Perfekt!Jak tego wyczynu dokonac!Usilowalam juz zrobic kilka razy ale mam tyklo duzo kawalkow.!Uklony.Ewa
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię wszelakie ciasta tortowe, właśnie się dzisiaj przymierzam do ciast świątecznych, na razie będzie plan - ha, ha. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie.
UsuńAch przecudny! :-) Coś czuję, że się nim zainspiruję przy następnej okazji. Już go sobie wyobrażam :-)
OdpowiedzUsuńWitam Basiu. To moje wspomnienie lata, bo wtedy go piekłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Miło mi poznać. Basia jestem :-)
OdpowiedzUsuńMnie również jest bardzo miło Basiu. Do mnie do ogrodu przychodzi cały czas wiewiórka- już od kilku lat- bardzo drażni moje koty - nazywamy ją Basia. Myślę, że się nie obrazisz, ale w moich stronach tak wołają na wiewiórki- jakie to jest miłe, bo Basia to takie ciepłe imię.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Mam wlasnie zamiar zrobic ten cudny tort w sobotę mam 2 pytania naile centymetrów rozsówa sie pani obręcz znalazlam taką do 31 cm czy wystarczy i czy wyjdzie ten trort bez obreczy z góry dziękuję za pomoc
OdpowiedzUsuńWitam. Średnica tortu wynosi 24 cm, więc spokojnie taka obręcz wystarczy . Bez obręczy nie ryzykowałabym. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Usuń