sobota, 20 lipca 2013

TORT Z MASĄ KAJMAKOWĄ I BORÓWKAMI



Tort z borówkami amerykańskimi zatopionymi w masie kajmakowej . Mocno schłodzony tort smakuje jak lodowy.

    SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm:

             Biszkopt:

               ---4 jajka
               ---3/4 szklanki drobnego cukru
               ---3/4 szklanki mąki tortowej
               ---2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
               ---1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
               ---1 łyżeczka octu spirytusowego lub spirytusu
           
Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Ja to robię w taki sposób, że papier daję między obręcz a dno- po prostu szybciej. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 170-180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając szczyptę soli. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając do wyczerpania. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie połączyć. Obie mąki przesiać i dodać na 2 razy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Piec ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.


         
       
 Masa kajmakowa:
            ---500 gram mascarpone
            ---500 ml śmietany 36% (kupuję tą z Łowicza)
            ---200 gram masy kajmakowej
            ---6 płaskich łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
            ---250 gram borówek amerykańskich (czarna porzeczka)
  
     
 Masa do obłożenia tortu:
            ---45 gram miękkiego masła
            ---2 łyżki mleka
            ---100 gram cukru pudru
            ---1 szklanka (250 ml) śmietany 36 % + 1 śmietan fix
            ---aromat wanilii
Dodatkowo sok z 1/2 cytryny + 1 płaska łyżka cukru pudru + 1/3 szklanki wody-do nasączania biszkoptu



Biszkopt przekroić na 2 części , jedną z nich ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone krótko zmiksować z masą kajmakową. Ubić śmietanę i dodać do serka lekko wymieszać. Dać trochę do szklanki z rozpuszczoną żelatyną , wymieszać i dodać do masy śmietanowo kajmakowej. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach. Nasączyć biszkopt wodą cytrynową. Masę wyłożyć, wsypać borówki wciskając je do środka masy. Całość nakryć drugą częścią biszkoptu.Troszkę górę też nasączyć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zrobić masę do wykończenia toru. Miękkie masło, cukier puder , mleko i aromat wanilii zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z 1 śmietan fixem i połączyć z masą maślaną. Ze schłodzonego tortu odpiąć obręcz, okrawając nożem. Boki i wierzch obłożyć masą i ładnie wyrównać. Udekorować wg własnego uznania. Ja roztopiłam 1//2 tabliczki czekolady i przy pomocy rożka wylałam koła wcześniej zaznaczone. Wykałaczką przesuwałam po kołach kreski dośrodkowo i odwrotnie. Dodatkowo zrobiłam motyle z czekolady. Tort mocno schłodzić.

26 komentarzy:

  1. ale cudeńko!!! muszę przyznać, że zgrałyśmy się na ten weekend. U mnie sernik na zimno i motyle też będą tyle, że z białej czekolady zrobione w kolorach. Miłego dnia Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sobota,niedziela-ciasto musi być.No to mamy Agusiu wesołe torty i lekkie jak motyle.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  2. Danusku - jaki piekny TORT gratulacje - pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Basiu.U mnie dzisiaj rodzinka w komplecie,bo dojechał mój Misiu-jest fajnie i wesoło,tylko z lodówki wszystko znika w zawrotnym tempie-i dobrze niech jedzą.
      Basieńko miłego weekendu-dziekuję:)

      Usuń
  3. tort z klasą prosty a zarazem elegancki.Można go zrobić na każdą okazję:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oglądałam nie raz Mariolu Twoje wypieki,które mogą być inspiracją do dekoracji.
      Pozdrawiam i dziekuję:)

      Usuń
  4. Piękny! środeczek i dekoracja wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały tort! wygląda przepięknie, pewnie i świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był smaczny,rodzinka się przystawiła i nie ma.Całe szczęście,że mam inny na jutro.
      Dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Witam Pani Danusiu, wypróbowałam już kilka Pani przepisów i jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na tego bloga! Odnośnie tego przepisu mam takie zapytanie: czy masa kajmakowa to jest to skondensowzne mleko gotowane w puszce? Bo mam ogromną chęć na to ciasto a jestem jeszcze młoda, więc pewnych rzeczy niestety nie wiem. Pozdrawiam i obiecuję, że będę częściej zachwalać Pani przepisy:-) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agnieszko. Masa kajmakowa jest gotowa w sprzedaży, ale można ugotować samemu mleko słodzone skondensowane i otrzymamy kajmak. Jeżeli Pani czegoś nie wiem, zawsze odpowiem, może być to o różnych porach, ale nigdy nie zostawiam moich czytelników bez komentarza. Ale się uśmiechnęłam do Pani, niczego nie trzeba obiecywać, ja nie czekam na zachwalanie, ale jak ktoś ugotuje wybraną potrawę z bloga to miłe jest kiedy napisze czy wszystko wyszło ok.
      Pozdrawiam cieplutko!!

      Usuń
  7. witam serdecznie,
    przymierzam się do zrobienia tego tortu, ale w wersji prostokątnej i tak się zastanawiam czy wtedy masy maślanej wystarczy na jego obłożenie czy też będzie konieczne zwiększenie jej ilości? Bardzo proszę o radę :)
    Pozdrawiam,
    Grażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Grażko. To zależy jak duży prostokąt. Jeżeli byłby to kwadrat skrócony o kawałek standardowej blaszki do placka to by wystarczyło. Jeżeli to będzie ciasto wielkości placka obawiam się, ze powinno być 1,5 porcji. Chociaż przyznam szczerze, że nie robiłam w takim kształcie. Myśląc jednak logicznie tak mi się wydaje.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Hihi,zwarjuje z ochoty na te wszystkie torty!!!A te ozdoby z czekolady!Perfekt!Jak tego wyczynu dokonac!Usilowalam juz zrobic kilka razy ale mam tyklo duzo kawalkow.!Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wszelakie ciasta tortowe, właśnie się dzisiaj przymierzam do ciast świątecznych, na razie będzie plan - ha, ha. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Ach przecudny! :-) Coś czuję, że się nim zainspiruję przy następnej okazji. Już go sobie wyobrażam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. To moje wspomnienie lata, bo wtedy go piekłam.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Miło mi poznać. Basia jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również jest bardzo miło Basiu. Do mnie do ogrodu przychodzi cały czas wiewiórka- już od kilku lat- bardzo drażni moje koty - nazywamy ją Basia. Myślę, że się nie obrazisz, ale w moich stronach tak wołają na wiewiórki- jakie to jest miłe, bo Basia to takie ciepłe imię.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Mam wlasnie zamiar zrobic ten cudny tort w sobotę mam 2 pytania naile centymetrów rozsówa sie pani obręcz znalazlam taką do 31 cm czy wystarczy i czy wyjdzie ten trort bez obreczy z góry dziękuję za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Średnica tortu wynosi 24 cm, więc spokojnie taka obręcz wystarczy . Bez obręczy nie ryzykowałabym. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń