Kupiłam młodą kapustę do obiadu z zamiarem podania jej na gęsto z koperkiem. Robiłam klopsiki z pieczarkami i nie chciało mi się już tej kapusty robić tradycyjnie więc zrobiłam gotowaną na parze. Po takiej długiej przerwie zimowej smakowała znakomicie z kaszą gryczaną i klopsikami z pieczarkami sosie warzywnym.
SKŁADNIKI na 2 osoby:
---1 główka młodej kapusty
---ziarno sezamowe
---sól
---masło
Kapustę przeciąć na 4 kawałki i opłukać.Włożyć do rondla i posolić po wierzchu. Najlepiej gotować na parze. Jeżeli nie mamy koszyczka metalowego do garnka, to nalać tylko trochę wody i parować kapustę do miękkości. W małym rondelku uprażyć ziarno sezamowe,zdjąć z ognia i włożyć masło, które się samo rozpuści. Polać kapustę na półmisku i ewentualnie posolić. Polecam jako szybki i smaczny dodatek obiadowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz