Zapraszam na smaczną roladę rybno- mięsną.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
---50 dkg filetów z dorsza (miałam 2 grubsze filety)
---1 mała główka młodej kapusty
---1 cebula
---2 jaja
---sól,pieprz i papryka w proszku
---olej
---2 łyżki mąki (lekko kopiaste)
---2 łyżki bułki tartej (lekko kopiaste)
---2 spore łyżki gęstej kwaśnej śmietany
---1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
---2 ząbki czosnku
---1 szklanka wody
---1 łyżka magi w płynie
Kupując dorsza dobrze, żeby były grubsze filety, albo więcej i cieńsze. Filety grubsze przekroić na pół wzdłuż- razem 4 sztuki. Te z kolei przekroić na cieńsze w poprzek tak jak kroimy filety z drobiu. Ryby posolić, popieprzyć i posypać papryką- położyć jedna na drugą i odstawić na bok. Osiem liści młodej kapusty sparzyć i ściąć trochę środkowe zgrubienia. Resztę kapusty drobno posiekać. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju na lekki rumiany kolor. Do mielonego mięsa dodać posiekaną kapustę, podsmażoną cebulkę, jaja, mąkę, bułkę tartą i wszystko wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
Ułożyć sparzone liście kapusty (patrz fotografia), na liście położyć w poprzek przygotowane filety jeden obok drugiego. Na to przy brzegu wyłożyć pas mielonego mięsa i zwinąć roladę. Przełożyć ją przy pomocy 2- ch szpatułek do brytfanny z olejem (ok.4-5 łyżek). Na patelni z 1 łyżką oleju krótko podsmażyć posiekany czosnek, wlać pomidory, dolać do tego 1 szklankę wody, wlać magi i zagotować doprawiając pieprzem i solą do smaku. Sosem oblać roladę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C,wstawić roladę i piec bez przykrycia z termoobiegiem ok.45-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia polać roladę 2 sporymi łyżkami gęstej śmietany. Roladę można spokojnie odgrzać na drugi dzień w głębszej patelni na wolnym ogniu. Podać roladę, a sos oddzielnie w miseczce. Sosu nie zagęszczamy bo jest wystarczająco gęsty. Rolada jest bardzo smaczna- gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz