środa, 22 maja 2013

KROKIETY Z WĘDZONA RYBĄ Z SOSEM OGÓRKOWYM





Piątek  w mojej kuchni jest zawsze jarski. Po poprzednich krokietach z pieczarkami i papryką dzisiaj ślimaczki z nadzieniem z wędzonej ryby. Do tego bardzo pasujący sos ogórkowy. Przepis na ciasto podawałam wcześniej -klik - teraz zamieniłam trochę mąki na pełnoziarnistą i podwoiłam składniki.



        SKŁADNIKI na 11-12 krokietów:

         Ciasto:
           ---36 dkg mąki pszennej
           ---12 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
           ---400 ml mleka
           ---400 ml wody gazowanej
           ---4 żółtka
           ---1/2 łyżeczki soli
           ---1/2 łyżeczki cukru
           ---1/4 szklanki oleju do smarowania patelni

        Farsz:
           ---ok.40 dkg wędzonej makreli
           ---olej
           ---1 duża cebula
           ---1/2 szklanki jogurtu greckiego
           ---pieprz

       Panierka i sos:
           ---zostawiona część ciasta
           ---2 łyżki ziarna sezamowego
           ---1 średnia marchewka
           ---2 średnie ogórki kiszone
           ---1 łyżka śmietany lub 4 łyżki mleka
           ---400 ml wody + woda z mąką do zageszczenia



Składniki ciasta zmiksować i odstawić na pół godziny.Po tym czasie smażyć w miarę cienkie naleśniki na średnim ogniu,ale tylko z jednej strony,ponieważ druga strona będzie jeszcze obsmażana.Usmażyć ok.11-12 naleśników,a resztę ciasta zostawić.Oczyszczoną rybę rozdrobnić.Cebulę podsmażyć do zeszklenia.Do ryby dodać podsmażoną cebulę i jogurt grecki.Wyrobić jak na mielone kotlety i doprawić pieprzem.Ja soli nie dodaję,bo ryba jest dla mnie wystarczająco słona.Nadziewać naleśniki i zwijać ślimaczki spinając wykałaczką.Niektóre naleśniki mogą w połowie trochę pęknąć,ale podczas panierowania dziurka się zatka.Jeżeli jest to dla Państwa zbyt skomlikowane,to lepiej robić kształt typowy dla krokietów.Do pozostałego ciasta dodać sezam,wymieszać i panierować naleśniki .Obsmażać na oleju z obydwu stron.Jeżeli robię krokiety wcześniej,a domownicy się spóźniają to wlewam odrobinę wody na patelnię i przykrywam.Na wolnym ogniu odgrzewam.Może nie są już takie chrupiące,ale jest to jakiś sposób na odgrzanie.W smaku są tak samo dobre.Do tych krokietów podaję sos z ogórków kiszonych.Zetrzeć 1 średnią marchewkę na średnich oczkach i 2 ogórki kiszone starte na grubych oczkach.Podsmażyć na oleju i wlać wodę,oraz 1/2 łyżki magi w płynie.Dodać 1 łyżkę śmietany lub 4 łyżki mleka i zagęścić mąką z wodą.Doprawić solą i pieprzem.Polecam.

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny sposób zwijania, tak jeszcze nie próbowałam, ale bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to łatwe,bo czasami te patyczki przerywają ciasto,ale jak się spanieruje i przytrzyma chwilę palcami to jest ok.-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Znowu ciekawa propozycja , nietuzinkowa. Inwencja twórcza do pozazdroszczenia.
    robiłam krokiety zawijane tradycyjnie ze świeżą rybą , panierowane w bułce i smażone w głębokim tłuszczu, te mi się podobają bardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na to nie wpadłam,żeby zrobić ze świeżą rybą.Muszę wypróbować i do tego sos z pomidorów z ziołami prowansalskimi-może być ciekawie-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Zrobiłam krokieciki i są pyszne. Sos dopełnia całości. Bardzo pomysłowo i smacznie. Pozdrawiam.
    Beata S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią.Bardzo Pani dziekuję za komentarz,bo nie każdy znajdzie czas i chęci żeby podzielić się wrażeniami smakowymi przygotowanej potrawy z tego bloga.Dla mnie to jest ważne,bo wtedy widzę sens dalszego wstawiania przepisów-Bardzo ,bardzo dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Pychotaaa !!!!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki frezjo.Pewnie byś lepiej namalowała niż ja sfotografowałam.Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń