Wreszcie przyszła wiosna i możemy delektować się świeżymi warzywami.Może nie są one jeszcze najzdrowsze bo pewnie mają dużo chemii ,ale tak się chce coś innego.Bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą,a rzodkiewki i ogórka moczę 15 minut w zimnej wodzie podobnie jak winogrona.
SKŁADNIKI na 2 osoby:
---1/2 dużej główki sałaty masłowej
---1 średni ogórek
---4-5 rzodkiewek
Na sos:
---5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
---1,5 łyżeczki musztardy (wg uznania)
---1 płaska łyżeczka cukru brązowego
---1 duży ząbek czosnku
---2 spore łyżki koperku (ja miałam mrożony)
---sól i pieprz
---sok z cytryny do smaku
Wymytą i osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku.Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i odcisnąć lekko z wątpliwych soli mineralnych i posypać sałatę.Rzodkiewki też zetrzeć na grubszych oczkach i posypać ogórek.Wszystkie składniki sosu włożyć do blendera i zmiksować lub włożyć do słoika ,zakręcić i dobrze wymieszać na jednolitą masę.Sos doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem.Sałatkę polać zielonym gęstym sosem,ale nie mieszać.Można zrobić na godzinę przed podaniem.
SAŁATA CZYTELNIKÓW :
SAŁATA CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii
To wyglada tak pieknie i smacznie,ze nie mozna tego nie zrobic!Pani kuchnia jest smaczna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.Moja kuchnia jest bardzo tradycyjna,bo i wiek jest "słusznawy"-pozdrawiam sobotnio:)
UsuńMam swoją sałatę jest pyszna i ten sos wypróbuję jutro do obiadku dziękuję a Panią bardzo serdecznie pozdrawiam :)Jagoda
OdpowiedzUsuńWitam ciepło pani Jagodo,kojarzy mi się z latem Pani imię.Ja już teraz też mam swoją sałatę i w ogóle nie ma porównania do kupnej.Sos jest bardzo smaczny i dobrze się komponuje z ogórkiem i rzodkiewką,ale ogórka nie musi być-pozdrawiam ciepło i dziekuję bardzo za gościnę na moim blogu:)
UsuńBardzo smaczna.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu. Również pozdrawiam.
Usuń