środa, 20 marca 2013

UDKA DROBIOWE Z SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI



Nasprzątałam się dzisiaj,nagotowałam i nie mam weny do pisania, więc przystępuję do przepisu na udka drobiowe w cebuli i śmietanie z majonezem. Nawiasem mówiąc tak zrobione udka są bardzo smaczne.



     SKŁADNIKI na 4 lub 8 osób w zależności od apetytu:

           ---8 udek  drobiowych górnych
           ---papryka,sól i pieprz
           ---majeranek
           ---4-5 ząbków czosnku
           ---pomidory suszone w oleju
           ---przyprawa tandoori masala
           ---ser ementaler lub inny łatwo topliwy
           ---1 duża cebula
           ---3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany
           ---olej

Z umytych i osuszonych udek skroić niepotrzebne kawałki skóry. Posolić, popieprzyć,posypać trochę majerankiem i obłożyć przetartym czosnkiem. Przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki na 1 dobę. Ser pokroić w grubsze plasterki i razem z kawałkiem pomidora wcisnąć pod skórę każdego udka. Ładnie uformować podwijając nadmiar skórki pod spód udka.Ja piekłam w prodiżu, ale w piekarniku piecze się dokładnie tak samo, tylko częściej trzeba zajrzeć. Naczynie smarujemy olejem i układamy nadziane udka. Posypujemy je przyprawą tandoori masala.Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na odrobinie oleju i doprawiamy solą , pieprzem i wykładamy ją na kawalki kurczaka.

Śmietanę mieszamy z majonezem , polewamy cebulę i przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok.1,10 godziny. Sprawdzić czy miękkie. Udek nie podlewamy wodą, bo udka i tak puszczą swój własny sos. Udka podałam z ziemniaczkami polanymi tłuszczykiem z pieczenia i marchewką z wody z masłem.






4 komentarze: