Nasprzątałam się dzisiaj,nagotowałam i nie mam weny do pisania, więc przystępuję do przepisu na udka drobiowe w cebuli i śmietanie z majonezem. Nawiasem mówiąc tak zrobione udka są bardzo smaczne.
SKŁADNIKI na 4 lub 8 osób w zależności od apetytu:
---8 udek drobiowych górnych
---papryka,sól i pieprz
---majeranek
---4-5 ząbków czosnku
---pomidory suszone w oleju
---przyprawa tandoori masala
---ser ementaler lub inny łatwo topliwy
---1 duża cebula
---3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany
---olej
Z umytych i osuszonych udek skroić niepotrzebne kawałki skóry. Posolić, popieprzyć,posypać trochę majerankiem i obłożyć przetartym czosnkiem. Przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki na 1 dobę. Ser pokroić w grubsze plasterki i razem z kawałkiem pomidora wcisnąć pod skórę każdego udka. Ładnie uformować podwijając nadmiar skórki pod spód udka.Ja piekłam w prodiżu, ale w piekarniku piecze się dokładnie tak samo, tylko częściej trzeba zajrzeć. Naczynie smarujemy olejem i układamy nadziane udka. Posypujemy je przyprawą tandoori masala.Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na odrobinie oleju i doprawiamy solą , pieprzem i wykładamy ją na kawalki kurczaka.
Śmietanę mieszamy z majonezem , polewamy cebulę i przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok.1,10 godziny. Sprawdzić czy miękkie. Udek nie podlewamy wodą, bo udka i tak puszczą swój własny sos. Udka podałam z ziemniaczkami polanymi tłuszczykiem z pieczenia i marchewką z wody z masłem.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym,ale już zjedzone-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno bo wyglądają smakowicie :) jagoda
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowały-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń