Mięso mielone to wspaniały substytut do obróbki kulinarnej. Można wyczarować z niego znakomite potrawy. Rolady robię różne- z mięsa w kawałku czy w kawałkach, ale tym razem zrobiłam z mięsa mielonego nadziewaną kawałkami pora i paskami papryki. Podałam ją z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków. No, było bardzo smacznie.
SKŁADNIKI na 4-5 osób:
---60 dkg mięsa mielonego ( ja miałam z karkówki,ale można też pomieszać z drobiowym)
---4 spore łyżki płatków owsianych (ja miałam górskie)
---1 średnia cebula
---1 łyżka bułki tartej (trochę kopiasta)
---1 kopiasta łyżka mąki
---2 jajka
---sól i pieprz
---papryka w proszku
---1 por
---kilka paseczków papryki czerwonej
---1 łyżeczka majeranku
---2 ząbki czosnku
---kilka plasterków sera żółtego ementalera lub goudy
Inne:
---folia aluminiowa
---naczynie żaroodporne lub brytfanna z pokrywą
---tłuszcz do wysmarowania
Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę,mąkę,bułkę tartą,płatki owsiane i pozostałe składniki.Mięso wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.Na kawałek folii wyłożyć mięso na grubość ok.1,5 cm formując prostokąt.Pora przekroić na pół i sparzyć wrzątkiem.Na płat mięsa położyć plastry sera ,połówki pora, paski papryki i posypać papryką.
Przy pomocy folii zwinąć roladę i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z włączoną górą i dołem.Pieczemy na pierwszej półce od dołu ok.90 parę minut.Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej więc po prostu pieczemy w podobnym czasie na rumiano.Jeżeli podajemy od razu to można roladę obłożyć serem na 10 minut przed końcem pieczenia i wziąć sobie raphacholin.Jeżeli pieczemy na zapas to roladę odgrzewamy w głębokiej przykrytej patelni wlewając odrobinę wody i oleju i przeparowujemy-chyba że ktoś ma swój sposób na odgrzewanie .Oczywiście też można obłożyć serem.Smacznego.
ROLADA CZYTELNIKÓW :
fajny pomysł:) na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńpolecam-robi się szybciej niż kotlety mielone-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam czegoś w tym stylu, dla mnie bomba, lubię pora i paprykę.
OdpowiedzUsuńTylko kłopot z moją rodzinką, por nie przejdzie :)Może jakiś zamiennik :)
Zamiast pora możesz dać ogórki kiszone lub korniszony,seler naciowy a nawet kawałki brzoskwini-dziekuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBasik . Mam pytanko czy ta roladka nie bedzie twarda z wierzchu.
OdpowiedzUsuńWitam.Może na zdjęciu tak wyglądać,że jest twarda-zapewniam,że jest miękka tylko po prostu lekko przypieczona-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBasik 2 ...)))).Dzięki za szybką odpowiedż,jak zrobię dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńNa święta planuję zrobić roladę z karkówki.Myślę że jest taka dobra jak wygląda.
A swoją drogą to bardzo ładna i ciekawa stronka... Pozdrawiam....(((((((((((
Moim bliskim rolada z karkówki bardzo smakuje,bo to mięso jest samo w sobie wilgotne.Trochę tłuszczyku w mięsie raz kiedyś nie zaszkodzi ,a dodaje smaku.Bardzo dziekuję za komentarz i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis. Rolada często gości na moim stole. Pozdrawiam serdecznie Danusiu.
OdpowiedzUsuńJa w ogóle bardzo lubię rolady , i z mięsa w całości jak również z mielonego - dziękuję :)
Usuń