piątek, 22 marca 2013

ROLADA Z MIELONEGO MIĘSA Z PORAMI I PAPRYKĄ



Mięso mielone to wspaniały substytut do obróbki kulinarnej. Można wyczarować z niego znakomite potrawy. Rolady robię różne- z mięsa w kawałku czy w kawałkach, ale tym razem zrobiłam z mięsa mielonego nadziewaną kawałkami pora i paskami papryki. Podałam ją z całymi pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków. No, było bardzo smacznie.



       SKŁADNIKI na 4-5 osób:

           ---60 dkg mięsa mielonego ( ja miałam z karkówki,ale można też pomieszać z drobiowym)
           ---4 spore łyżki płatków owsianych (ja miałam górskie)
           ---1 średnia cebula
           ---1 łyżka bułki tartej (trochę kopiasta)
           ---1 kopiasta łyżka mąki
           ---2 jajka
           ---sól i pieprz
           ---papryka w proszku
           ---1 por
           ---kilka paseczków papryki czerwonej
           ---1 łyżeczka majeranku
           ---2 ząbki czosnku
           ---kilka plasterków sera żółtego ementalera lub goudy
        Inne:
           ---folia aluminiowa
           ---naczynie żaroodporne lub brytfanna z pokrywą
           ---tłuszcz do wysmarowania      



Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę,mąkę,bułkę tartą,płatki owsiane i pozostałe składniki.Mięso wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.Na kawałek folii wyłożyć mięso na grubość ok.1,5 cm formując prostokąt.Pora przekroić na pół i sparzyć wrzątkiem.Na płat mięsa położyć  plastry sera ,połówki pora, paski papryki i posypać papryką.



Przy pomocy folii zwinąć roladę i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z włączoną górą i dołem.Pieczemy na pierwszej półce od dołu ok.90 parę minut.Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej więc po prostu pieczemy w podobnym czasie na rumiano.Jeżeli podajemy od razu to można roladę obłożyć serem na 10 minut przed końcem pieczenia i wziąć sobie raphacholin.Jeżeli pieczemy na zapas to roladę odgrzewamy w głębokiej przykrytej patelni wlewając odrobinę wody i oleju i przeparowujemy-chyba że ktoś ma swój sposób na odgrzewanie .Oczywiście też można obłożyć serem.Smacznego.


ROLADA CZYTELNIKÓW :




10 komentarzy:

  1. fajny pomysł:) na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam-robi się szybciej niż kotlety mielone-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam czegoś w tym stylu, dla mnie bomba, lubię pora i paprykę.
    Tylko kłopot z moją rodzinką, por nie przejdzie :)Może jakiś zamiennik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast pora możesz dać ogórki kiszone lub korniszony,seler naciowy a nawet kawałki brzoskwini-dziekuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basik . Mam pytanko czy ta roladka nie bedzie twarda z wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Może na zdjęciu tak wyglądać,że jest twarda-zapewniam,że jest miękka tylko po prostu lekko przypieczona-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Basik 2 ...)))).Dzięki za szybką odpowiedż,jak zrobię dam znać jak wyszło.
    Na święta planuję zrobić roladę z karkówki.Myślę że jest taka dobra jak wygląda.
    A swoją drogą to bardzo ładna i ciekawa stronka... Pozdrawiam....(((((((((((

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim bliskim rolada z karkówki bardzo smakuje,bo to mięso jest samo w sobie wilgotne.Trochę tłuszczyku w mięsie raz kiedyś nie zaszkodzi ,a dodaje smaku.Bardzo dziekuję za komentarz i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny przepis. Rolada często gości na moim stole. Pozdrawiam serdecznie Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle bardzo lubię rolady , i z mięsa w całości jak również z mielonego - dziękuję :)

      Usuń