Bardzo prosty przepis na koperty naleśnikowe z owocem granatu i białym serem ze słodkim sosem. Pestki granatu przełamują słodki ser , przez co naleśniki nabierają bardzo ciekawego smaku.
SKŁADNIKI na ciasto na 8 sztuk:
---24 dkg maki
---200 ml mleka
---200 ml wody gazowanej
---2 żółtka (bez białek)
---1/4 łyżeczki soli
---1/4 łyżeczki cukru
---1/4 szklanki oleju do smażenia
Sposób wykonania naleśników TUTAJ.
SKŁADNIKI na nadzienie:
---25 dkg twarogu w kostce
---2 łyżki gęstej śmietany
---2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
---4 płaskie łyżeczki cukru (wg uznania)
---2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek
---pestki z połowy granatu
SOS:
---1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
---6-8 łyżek mleka
---2 płaskie łyżki nutelli
---1 płaska łyżeczka kakao
Twaróg rozetrzeć , dodać odcedzone rodzynki , cukier i śmietanę i wymieszać. Ta ilość wystarcza na 8 sztuk.
Kłaść na środek naleśnika dużą łyżkę nadzienia i składać. Wyjąć pestki z połowy granatu i zrobić sos. Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i rozgrzać ciągle mieszając - zrobi się lekko gęstawy. Jeżeli zrobimy go wcześniej to może nam trochę zgęstnieć wtedy dolać odrobinę gorącej wody i rozmieszać i będzie ok. Złożone naleśniki obsmażyć (można je zrobić znacznie wcześniej) z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ułożyć na półmisku polać sosem i posypać pestkami granatu. Są pyszne.
NALEŚNIKI CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii

Tak proste danie i jak pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie propozycja dla mnie! :) Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię,pozdrawiam:)
Usuńcudo
OdpowiedzUsuńSmakowaly mi bardzo,bardzo.Ewa
OdpowiedzUsuń