środa, 27 lutego 2013

KOPERTY NALEŚNIKOWE Z OWOCEM GRANATU




Bardzo prosty przepis na koperty naleśnikowe z owocem granatu i białym serem ze słodkim sosem. Pestki granatu przełamują słodki ser , przez co naleśniki nabierają bardzo ciekawego smaku.

   SKŁADNIKI na ciasto na 8 sztuk:

    ---24 dkg maki
    ---200 ml mleka
    ---200 ml wody gazowanej
    ---2 żółtka (bez białek)
    ---1/4 łyżeczki soli
    ---1/4 łyżeczki cukru
    ---1/4 szklanki oleju do smażenia

Sposób wykonania naleśników  TUTAJ.

   SKŁADNIKI na nadzienie:

             ---25 dkg twarogu w kostce
             ---2 łyżki gęstej śmietany
             ---2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
             ---4 płaskie łyżeczki cukru (wg uznania)
             ---2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek
             ---pestki z połowy granatu
     SOS:
             ---1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
             ---6-8 łyżek mleka
             ---2 płaskie łyżki nutelli
             ---1 płaska łyżeczka kakao



Twaróg rozetrzeć , dodać odcedzone rodzynki , cukier i śmietanę i wymieszać. Ta ilość wystarcza na 8 sztuk.
Kłaść na środek naleśnika dużą łyżkę nadzienia i składać. Wyjąć pestki z połowy granatu i zrobić sos. Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i rozgrzać ciągle mieszając - zrobi się lekko gęstawy. Jeżeli zrobimy go wcześniej to może nam trochę zgęstnieć wtedy dolać odrobinę gorącej wody i rozmieszać i będzie ok. Złożone naleśniki obsmażyć (można je zrobić znacznie wcześniej) z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ułożyć na półmisku polać sosem i posypać pestkami granatu. Są pyszne.


NALEŚNIKI CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii

6 komentarzy: