sobota, 12 stycznia 2013

WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANIE

                                            


Wątróbkę drobiową robię wtedy , kiedy mam mycie okien, sprzątanie - albo zwyczajnie - kiedy dopada mnie lenistwo. Nie wymaga zbytnio nakładu finansowego , a przede wszystkim czasowego. Wątróbkę przygotowuję znacznie krócej niż piszę posta. Jeżeli w rodzinie jedzą umiarkowanie to porcja ta wystarczy na 4 osoby , jeżeli jest ona drugim daniem.

SKŁADNIKI:
                  ---70dkg wątróbki drobiowej
                  ---3 średnie cebule
                  ---2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
                  ---90 ml oleju rzepakowego
                  ---1 kopiasta łyżka śmietany (najlepiej takiej ze wsi)
                       lub 3 łyżki śmietany kremówki 36 %
                  ---1/2 łyżki majeranku
                  ---2/3 łyżeczki soli
                  ---1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego
                  ---mąka do obsypania
                  ---1/2 szklanki wody

Wątróbkę dobrze jest zalać na pół godziny mlekiem, ale niekoniecznie . Koniecznie trzeba ją wyłożyć na sito i dobrze przepłukać wodą. Następnie na desce odkroić to co zbędne.








Obficie obsypać mąką i potrząsnąć sitem,żeby wszystkie kawałki były oprószone.


W rondlu lub głębszej patelni (ja używam patelni Zeptera)  rozgrzać 90 ml oleju i wrzucić na niego omączoną wątróbkę. Zmniejszyć ogień o połowę i  dodać przeciśnięty czosnek. W międzyczasie szybciutko pokroić w pół plasterki 3 cebule i też dodać do smażącej się wątróbki. Czosnek zawsze smażymy pierwszy, żeby cebula nie zagłuszyła jego aromatu.


Obsypać roztartym w dłoniach majerankiem i wymieszać . Chwilę smażyć , do momentu kiedy wątróbka zmieni surowy kolor - to znaczy krótko. Dolać wodę , dodać sól i pieprz oraz śmietanę.



Całość wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut. Podaję z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem i surówką z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą i mandarynkami z puszki - z oliwą. Tak przygotowana wątróbka jest równie smaczna bez śmietany. Całość jest ładnie zagęszczona dzięki mące, którą była oprószona wątróbka i śmietanie. Smacznego.


DANIE CZYTELNIKÓW :


22 komentarze:

  1. Sprobuje-Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję,że bedzie smakowała-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamierzam myć okna :) Na obiad w takim razie wątróbka :) Skorzystam z przepisu, zaciekawił mnie ten czosnek :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Wątróbka to szybki obiad,a jeżeli można myć okna to dobra wiadomość,bo to oznacza,że deszcz nie pada-pozdrawiam serdecznie i dziekuję:)

      Usuń
  4. SUPER PRZEPIS pychota nawet moja córa zajadała jak nigdy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Bardzo się cieszę,też będę musiała zrobić,bo mi ślinka pociekła.Do młodych ziemniaczków będzie pasowała.Pozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo za komentarz-miłego wieczoru:)

      Usuń
  5. Pychotka właśnie przygotowałam na obiadek ,polecam Halinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Halinko dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam już weekendowo:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Witam Danusiu dziś zrobiłam wątróbkę z twojego przepisu jest przepyszna już tylko tak będę ją przyrządzać.Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Cóż powiedzieć, po prostu bardzo Ci dziękuję, że podzieliłaś się opinią o takiej wątróbce.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Zrobione,smaczne.Ale bez śmietany.Pozdrawiam Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Stasiu.
      No tak , śmietana nie każdemu służy- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Zrobilam watrobke z kurczaka.YUMMY!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowała - buziaki . Dziękuję.

      Usuń
  10. Ja dodaje jeszcze pod koniec jabłuszka pokrojone w plasterki .Pycha sosik Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak lubię Bożenko, ale mój Mąż niestety nie przepada, więc robię tylko wtedy kiedy jego nie ma. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Wszystko fajnie ale dodając wody wszystko szlak trafia zamiast wody dodaj duża śmietanę osiemnastkę i jedna kostkę grzybowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale, co szlag trafia- nie bardzo rozumiem. 1/2 szklanki wody na tą ilość wątróbki z cebulą to jest bardzo mało, tylko tyle żeby był sosik. Coś nie tak pani robiła , bo to jest bardzo łatwy przepis i nie może się nie udać. Kostek nie używam żadnych. Pozdrawiam.

      Usuń