Wątróbkę drobiową robię wtedy , kiedy mam mycie okien, sprzątanie - albo zwyczajnie - kiedy dopada mnie lenistwo. Nie wymaga zbytnio nakładu finansowego , a przede wszystkim czasowego. Wątróbkę przygotowuję znacznie krócej niż piszę posta. Jeżeli w rodzinie jedzą umiarkowanie to porcja ta wystarczy na 4 osoby , jeżeli jest ona drugim daniem.
SKŁADNIKI:
---70dkg wątróbki drobiowej
---3 średnie cebule
---2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
---90 ml oleju rzepakowego
---1 kopiasta łyżka śmietany (najlepiej takiej ze wsi)
lub 3 łyżki śmietany kremówki 36 %
---1/2 łyżki majeranku
---2/3 łyżeczki soli
---1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego
---mąka do obsypania
---1/2 szklanki wody
Wątróbkę dobrze jest zalać na pół godziny mlekiem, ale niekoniecznie . Koniecznie trzeba ją wyłożyć na sito i dobrze przepłukać wodą. Następnie na desce odkroić to co zbędne.
Obficie obsypać mąką i potrząsnąć sitem,żeby wszystkie kawałki były oprószone.
W rondlu lub głębszej patelni (ja używam patelni Zeptera) rozgrzać 90 ml oleju i wrzucić na niego omączoną wątróbkę. Zmniejszyć ogień o połowę i dodać przeciśnięty czosnek. W międzyczasie szybciutko pokroić w pół plasterki 3 cebule i też dodać do smażącej się wątróbki. Czosnek zawsze smażymy pierwszy, żeby cebula nie zagłuszyła jego aromatu.
Obsypać roztartym w dłoniach majerankiem i wymieszać . Chwilę smażyć , do momentu kiedy wątróbka zmieni surowy kolor - to znaczy krótko. Dolać wodę , dodać sól i pieprz oraz śmietanę.
Całość wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut. Podaję z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem i surówką z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą i mandarynkami z puszki - z oliwą. Tak przygotowana wątróbka jest równie smaczna bez śmietany. Całość jest ładnie zagęszczona dzięki mące, którą była oprószona wątróbka i śmietanie. Smacznego.
DANIE CZYTELNIKÓW :
Sprobuje-Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że bedzie smakowała-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpyszota !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo-pozdrawiam:)
UsuńZamierzam myć okna :) Na obiad w takim razie wątróbka :) Skorzystam z przepisu, zaciekawił mnie ten czosnek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witam.Wątróbka to szybki obiad,a jeżeli można myć okna to dobra wiadomość,bo to oznacza,że deszcz nie pada-pozdrawiam serdecznie i dziekuję:)
UsuńSUPER PRZEPIS pychota nawet moja córa zajadała jak nigdy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo się cieszę,też będę musiała zrobić,bo mi ślinka pociekła.Do młodych ziemniaczków będzie pasowała.Pozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo za komentarz-miłego wieczoru:)
UsuńPychotka właśnie przygotowałam na obiadek ,polecam Halinka
OdpowiedzUsuńPani Halinko dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam już weekendowo:)
Pychota!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Witam Danusiu dziś zrobiłam wątróbkę z twojego przepisu jest przepyszna już tylko tak będę ją przyrządzać.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Cóż powiedzieć, po prostu bardzo Ci dziękuję, że podzieliłaś się opinią o takiej wątróbce.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Zrobione,smaczne.Ale bez śmietany.Pozdrawiam Danusiu.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Stasiu.
UsuńNo tak , śmietana nie każdemu służy- pozdrawiam serdecznie.
Zrobilam watrobke z kurczaka.YUMMY!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowała - buziaki . Dziękuję.
UsuńJa dodaje jeszcze pod koniec jabłuszka pokrojone w plasterki .Pycha sosik Bożena
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię Bożenko, ale mój Mąż niestety nie przepada, więc robię tylko wtedy kiedy jego nie ma. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)
Wszystko fajnie ale dodając wody wszystko szlak trafia zamiast wody dodaj duża śmietanę osiemnastkę i jedna kostkę grzybowa
OdpowiedzUsuńAle, co szlag trafia- nie bardzo rozumiem. 1/2 szklanki wody na tą ilość wątróbki z cebulą to jest bardzo mało, tylko tyle żeby był sosik. Coś nie tak pani robiła , bo to jest bardzo łatwy przepis i nie może się nie udać. Kostek nie używam żadnych. Pozdrawiam.
Usuń