Taki szybki obiad, bardzo smaczny. Smażony stek z łososia ułożony na smażonych liściach szpinaku ze śmietaną to dla mnie idealne połączenie smaków. Parę ziemniaczków, pomidory polane oliwą czosnkową , posypane szczypiorkiem lub świeżą bazylią i obiad gotowy. Doskonale smakuje również z ryżem z marchewką.
Proporcja na 4 osoby :
- 60 dkg świeżego filetu z łososia bez skóry lub ze skórą ( miałam bez )
- masło klarowane do smażenia
- sól + pieprz kolorowy + sok z cytryny
- 2 x po 250 g świeżego szpinaku- 500 g
- 120 g pora
- 3- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 3 - 4 łyżki gęstej śmietany słodkiej lub kwaśnej
- Steki z łososia posolić, popieprzyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Włożyć do woreczka foliowego lub zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 2- 3 godziny.
- W międzyczasie przygotować szpinak. Do rondla wlać oliwę , por pokroić w ćwierć plasterki , czosnek posiekać, szpinak umyć i osuszyć. Oliwę podgrzać , dodać por i chwilę przesmażyć, dodać czosnek i zeszklić. Dołożyć szpinak, całość wymieszać i chwilę smażyć. Posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i trzymać 2- 3 minuty na silnym ogniu. Śmietana się zredukuje, a szpinak bardzo zmniejszy objętość.
- Na patelni rozgrzać mocno masło klarowane, położyć steki i smażyć bez przykrycia 3 minuty na silnym ogniu. Odwrócić na drugą stronę , przykryć- smażyć również na silnym ogniu też około 3 minut i gotowe i soczyste .
- Szpinak wyłożyć na talerz, a na nim ułożyć stek z łososia i posypać pietruszką. Można dodać plasterek cytryny.
STEK CZYTELNIKÓW :
Stek wygląda przepysznie - nie dość, ze odpowiednie mieso czerwone to jeszcze ta zieleninika - cuudo! idealny pomysł na obiad dla osoby borykającej się z niskim poziomem żelaza! Z całą pewnością wypróbuję już najbliższej niedzieli - dopiero wtedy będę mieć czas na dłuzsze niż zwykle gotowanie!! pozdraiwma!
OdpowiedzUsuńTo akurat dość szybkie danie . Bardzo smaczne, więc polecam.
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu, telepatia kolejna :)
OdpowiedzUsuńTym razem ja robiłam podobne danie, tylko zamiast łososia był pstrąg łososiowy na szpinaku :)
Miłego wieczoru!
He, he widać mamy podobne smaki Aniu.
UsuńDziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam.
Witaj Danusiu ale narobiłaś mi apetytu i jeszcze tak smacznie podany mniam mniam pycha.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, było smacznie z tym szpinakiem i będzie do powtórki może z pstrągiem łososiowym jak pisała wyżej Ania.
UsuńPozdrawiam :)
SMAKOWITOSCI POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Również pozdrawiam - miłego weekendu :)
UsuńWitaj Danusiu dziś zrobiłam na obiad twojego łososia ale miałam pstrąga łososiowego i potrawa wyszła bardzo smaczna dziękuję za przepis i życzę miłego weekendu.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńPstrąg łososiowy też robiłam kiedyś i tak samo jest smacznie. Bardzo Ci dziękuję Kasiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Robilam wyszlo pyszne szcaegolnie ten szpinak
OdpowiedzUsuńTaki szpinak, szczególnie ten z małymi listkami dość często robię również do farszu naleśnikowego, tylko dodaję wtedy trochę fety. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu!Przepis,jak zwykle zresztą godny polecenia.Danie,pyszne,łatwe w przygotowaniu.Wszystko robiłam zgodnie z opisem tylko szpinak miałam mrożony i rybę marynowałam krócej bo czas mnie gonił,ale nie wpłynęło to na smak dania.Gorąco polecam!!!
OdpowiedzUsuńMałgosia.
Witam Małgoś. Późno odpisuję, ale bierze mnie od kilku dni jakieś grypsko i raz mam przypływ sił, a raz odpływ. Pogoda też zniechęca do wszystkiego. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)