piątek, 29 marca 2013

RYŻ Z POMIDORAMI DO OBIADU




Miałam dzisiaj roladę z karkówki i zrobiłam do tego ryż. Ryż z pomidorami można podać również do innych mięs w sosie, czy posypany dodatkowo startym serem do potraw z ryb. Dodatek bardzo smaczny i szybki.



        SKŁADNIKI na 4 osoby:

           ---2 torebki ryżu Basmati (2 x 100 gram)
           ---2 duże pomidory
           ---1 lub dwa ząbki czosnku
           ---sól
           ---3 łyżki oleju
           ---1 łyżeczka przyprawy curry
           ---2 szklanki wody (1/2 litra)


Pomidor sparzyć  obrać ze skórki-pokroić w kostkę.Czosnek drobno posiekać.Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,włożyć pomidory, czosnek i podsmażyć.Wsypać ryż z torebek i jeszcze chwilę posmażyć.Zalać wodą,zagotować i przykryć.Ogień skręcić do minimum i gotować ok.15-20 minut.Ryżu w czasie gotowania nie mieszamy.Dopiero po ugotowaniu wymieszać i wyłożyć na salaterkę lub sporcjować przy pomocy obręczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz