piątek, 3 marca 2017

BUŁKI DŁUGIE ZAPLATANE Z DODATKIEM KWAŚNEJ ŚMIETANY - szybkie


Nie samym chlebem człowiek żyje, a zdarza się i bułkami. O potrzebach duchowych nie wspomnę. Dawno u mnie już nie słychać w domu powiedzenia " kto rano wstaje ten idzie po bułki". A szło się po małe okrągłe, podłużne czy bułki długie. Smaku nie da się zapomnieć. Dzisiaj jednak najlepsze są domowe. Upiekłam dwie długie z bardzo prostą ozdobną plecionką, a właściwie nakładanymi spiralkami. Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, a bułki są bardzo pulchne. Dodałam tylko łyżeczkę cukru do rozczynu , ponieważ możemy zrobić z nich kanapki wytrawne jak również na słodko. Bułki zrobiłam bardzo szybko przy pomocy leciutko nagrzanego piekarnika i taki sposób Państwu polecam.



  • 3 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • mleko - do pełnej szklanki t.j. ok. 130 ml
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 70 g stopionego letniego masła
  • 1 białko + 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie czarnuszka, ziarno sezamowe lub mak do posypania
  • papier do pieczenia
  • blaszka z wyposażenia piekarnika


  • Nagrzać lekko piekarnik, wyłączyć pozostawiając zapaloną żarówkę. Mąkę przesiać do misy. Zrobić w środku większy dołek. Do szklanki o pojemności 250 ml wlać śmietanę i dopełnić do pełnej mlekiem- rozmącić i podgrzać- do lekko ciepłego. Dodać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru- całość rozmącić i wlać do dołka z mąką- lekko przemieszać.
  • Misę nakryć ściereczką i workiem foliowym- umieścić w lekko ciepłym piekarniku. Szybko rozczyn wyrasta.
  • Masło stopić do letniego, oddzielić żółtka od białek, jedno można zamrozić, do drugiego dodać łyżkę mleka i rozmącić- odstawić na bok.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, sól i roztopione masło- wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie- nie podsypywać mąką, pomimo że z samego początku trochę się klei. Jeżeli wyrabiamy ręcznie można dłonie lekko posypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i workiem foliowym i wstawić do letniego piekarnika do podwojenia objętości- szybko wyrasta.
  • Wyrośnięte ciasto przegnieść, podzielić na dwie połowy- ja ważę. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 22 cm .Wzdłuż dłuższego boku zaznaczyć sobie leciutko linię w 1/3 długości ciasta ( p. fotografia ). Tą 1/3 ciasta naciąć na 8 pasków. 
  • Pozostałe 2/3 ciasta zrolować w kierunku naciętych pasków do zaznaczonej linii. Każdy pasek kilka razy okręcić spiralnie i założyć na zwinięte ciasto podkładając koniec każdej spiralki pod spód rolki ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia . Jednocześnie włączyć piekarnik na 170 stopni C.
  • Bułki wyrosną przez czas nagrzewania piekarnika. Wyrośnięte posmarować białkiem z mlekiem i posypać czarnuszką, makiem itp. Piec na środkowej półce od dołu piekarnika ok. 40 minut bez termoobiegu na rumiany kolor.
  • Upieczone bułki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Jak nie wytrzymacie można jeść ciepłe, ale trzeba kroić nożem z piłką i to bardzo delikatnie nie naciskając noża.

8 komentarzy:

  1. Też ostatnio w taki sposób zaplatałam swoje drożdżówki, w środku była jeszcze marmolada. Urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tym sposobem zaplatałam też drożdżówki z serem, ale jak wiesz sama nie ma kiedy popisać tych wszystkich receptur...niektórych nie wstawiam, bo albo zapomnę napisać, albo mi się zdjęcia przez przypadek pokasują, zawsze jakieś licho nie śpi :)

      Usuń
  2. Właśnie się za nie zabieram, bo córka się domaga czegoś "ładnego" do zjedzenia w szkole. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Agnieszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły super smaczne i do tego prawie jak na zdjęciu ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko , no bardzo się cieszę , że Ci wyszły , one są dobre nawet na 3 dzień . Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Tak długo to one nie wytrzymały, bo tylko do 1-szego śniadania. Dziewczynki bardzo się z nich ucieszyły. W sobotę upieczemy kolejną porcję 😀 tym razem podwójną

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te bułeczki :), podoba mi się ich kształt . Musiały być pyszne , miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń