Mięso mielone inaczej podane, dla urozmaicenia, ale też bardzo smacznie.
Uformowane w kubeczki musi być dość ścisłe, żeby się trzymało kształtu. Nie jest to konsystencja taka jak w typowych kotletach mielonych, w smaku i wyglądzie raczej przypomina jednolity kawałek mięsa.
Polecam Państwu podane z pieczonymi ziemniakami w plasterkach - to było bardzo smaczne, aczkolwiek wymagało trochę zachodu. Zrobiłam więcej i część sobie zamroziłam na czas, kiedy będzie "pranie i krochmalenie"- he, he.
Na ok.17 sztuk :
- 1 kg mięsa wieprzowego ( miałam od szynki )
- 3 jajka
- 1 kopiasta łyżka bułki tartej
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszki manny
- 2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę i przesmażone na 1 łyżce oleju
- 2- 2,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
Nadzienie :
- ok. 35 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo :
- ok. 30- 35 dkg boczku parzonego wędzonego w długich plastrach
- 1- 2 ogórki korniszony
- trochę musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju + 1 cebula + 1 łyżka sosu sojowego grzybowego + reszta farszu + 2 szklanki wody
- 1 łyżka serka mascarpone lub gęstej śmietany
- sól i pieprz
Wykonanie :
- W pierwszej kolejności wyrobić dobrze mięso z podanych w przepisie składników- aż do rozklejenia. Odstawić na bok, żeby kaszka trochę napęczniała.
- Pieczarki grubiej zmiksować w blenderze. Cebulę drobno poszatkować - można też w blenderze. Wszystko przesmażyć na oleju do całkowitego odparowania wody, doprawiając sola i pieprzem.
- Z plastrów boczku odciąć skórki. Z mięsa uformować kulki wielkości dużej mandarynki, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Następnie biorąc w dłoń każdy zawijasek mięsny spłaszczyć w dłoniach od góry i ustawić na desce. Palcem zrobić w środku większy dołek i do każdego włożyć łyżeczkę farszu pieczarkowego. Nawet jeżeli nam się przerwie boczek, to go po prostu docisnąć do mięsa, on się nie odklei.
- Na wierzch każdego kubeczka mięsnego położyć plasterek ogórka i na to 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej.
- W dużej brytfannie podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę drobno pokrojoną, dodać resztę farszu pieczarkowego, sos sojowy , wlać wodę i zagotować . Zdjąć z palnika i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć wszystkie kubeczki, jeden obok drugiego w pozycji stojącej. Dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu- nie mocnym, ok. 40 minut.
- Kubeczki mięsne wyjąć, do sosu dodać mascarpone i zagęścić sos znanym sobie sposobem- woda z mąką pszenną, ziemniaczaną , kukurydzianą itp.
Mniam, ale one pysznie wygladają :))
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu- pozdrawiam :)
Usuńbomba :)
OdpowiedzUsuń