piątek, 4 listopada 2016

KUBECZKI Z MIELONEGO MIĘSA - NADZIEWANE- W SOSIE


Mięso mielone inaczej podane, dla urozmaicenia, ale też bardzo smacznie.
 Uformowane w kubeczki musi być dość ścisłe, żeby się trzymało kształtu. Nie jest to  konsystencja taka jak w typowych kotletach mielonych, w smaku i wyglądzie raczej przypomina jednolity kawałek mięsa. 
Polecam Państwu podane z pieczonymi ziemniakami w plasterkach - to było bardzo smaczne, aczkolwiek wymagało trochę zachodu. Zrobiłam więcej i część sobie zamroziłam na czas, kiedy będzie "pranie i krochmalenie"- he, he.




Na ok.17 sztuk :
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( miałam od szynki )
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżka bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszki manny
  • 2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę i przesmażone na 1 łyżce oleju
  • 2- 2,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego

Nadzienie :
  • ok. 35 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo :
  • ok. 30- 35 dkg boczku parzonego wędzonego w długich plastrach
  • 1- 2 ogórki korniszony
  • trochę musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju + 1 cebula + 1 łyżka sosu sojowego grzybowego + reszta farszu + 2 szklanki wody
  • 1 łyżka serka mascarpone lub gęstej śmietany
  • sól i pieprz



Wykonanie :

  • W pierwszej kolejności wyrobić dobrze mięso z podanych w przepisie składników- aż do rozklejenia. Odstawić na bok, żeby kaszka trochę napęczniała.
  • Pieczarki grubiej zmiksować w blenderze. Cebulę drobno poszatkować - można też w blenderze. Wszystko przesmażyć na oleju do całkowitego odparowania wody, doprawiając sola i pieprzem.
  • Z plastrów boczku odciąć skórki. Z mięsa uformować kulki wielkości dużej mandarynki, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Następnie biorąc w dłoń każdy zawijasek mięsny spłaszczyć w dłoniach od góry i ustawić na desce. Palcem zrobić w środku większy dołek i do każdego włożyć łyżeczkę farszu pieczarkowego. Nawet jeżeli nam się przerwie boczek, to go po prostu docisnąć do mięsa, on się nie odklei.
  • Na wierzch każdego kubeczka mięsnego położyć plasterek ogórka i na to 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej.
  • W dużej brytfannie podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę drobno pokrojoną, dodać resztę farszu pieczarkowego, sos sojowy , wlać wodę  i zagotować . Zdjąć z palnika i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć wszystkie kubeczki, jeden obok drugiego w pozycji stojącej. Dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu- nie mocnym, ok. 40 minut.
  • Kubeczki mięsne wyjąć, do sosu dodać mascarpone i zagęścić sos znanym sobie sposobem- woda z mąką pszenną, ziemniaczaną , kukurydzianą itp.

3 komentarze: