To taka niecodzienna zupa i chyba mało znana, ale bardzo smaczna. Świeży koperek, szczypiorek i rzodkiewki to zapach wiosny. Dodałam do niej jajo i w sumie była dość pożywna jako pierwsze danie przed knedlami z truskawkami.
- 1 litr bulionu mięsnego- rosołu- może być mniej intensywny
- 16 średnich rzodkiewek + 6- 7 do starcia na surowo
- 1 średnia cebula biała lub modra
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki masła - najlepiej klarowanego
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
- 2 łyżki kaszki manny
- sól i pieprz
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie :
- Czosnek posiekać, cebulkę pokroić w kosteczkę, rzodkiewki przekroić na 4 części. Masło stopić w garnku i wsypać czosnek oraz cebulkę. Chwilę poddusić nie rumieniąc. Wlać rosół, dodać pokrojone 16 rzodkiewek i gotować ok 15 minut.
- Po tym czasie wsypać 2 łyżki kaszki manny i jeszcze gotować na wolniejszym ogniu też ok. 15 minut. Całość zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem. Odlać 1/2 szklanki zupy i wymieszać ze śmietaną- wlać do garnka i wymieszać.
- Do miseczek czy głębokich talerzy wlać zupę, włożyć połówki jajek i, obficie posypać koperkiem, szczypiorkiem i włożyć sporą łyżkę startej rzodkiewki.
Ciekawy przepis na zupę :)
OdpowiedzUsuńOlu ta zupka jest bardzo smaczna i te rzodkiewki nie powinny nikogo zrażać . Nie jest to zupa jako podstawowe danie obiadowe, ale do naleśników czy placków ziemniaczanych itp. fajne uzupełnienie- dziękuję bardzo :)
Usuńrzodkiewki na ciepło nie miałam okazji próbować ale myślę, że taka lekka zupka byłaby idealna na pogodę, która nadchodzi :)
OdpowiedzUsuńNo, akurat ta zupa jest na ciepło, ale jest lekka, więc masz rację- pozdrawiam :)
Usuń