poniedziałek, 6 czerwca 2016

ZUPA RZODKIEWKOWA Z JAJEM- NA CIEPŁO


To taka niecodzienna zupa i chyba mało znana, ale bardzo smaczna. Świeży koperek, szczypiorek i rzodkiewki to zapach wiosny. Dodałam do niej jajo i w sumie była dość pożywna jako pierwsze danie przed knedlami z truskawkami. 



  • 1 litr bulionu mięsnego- rosołu- może być mniej intensywny
  • 16 średnich rzodkiewek + 6- 7 do starcia na surowo
  • 1 średnia cebula biała lub modra
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła - najlepiej klarowanego
  • posiekany szczypiorek
  • posiekany koperek
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • jajka ugotowane na twardo


Wykonanie :
  • Czosnek posiekać, cebulkę pokroić w kosteczkę, rzodkiewki przekroić na 4 części. Masło stopić w garnku i wsypać czosnek oraz cebulkę. Chwilę poddusić nie rumieniąc. Wlać rosół, dodać pokrojone 16 rzodkiewek i gotować ok 15 minut.
  • Po tym czasie wsypać 2 łyżki kaszki manny i jeszcze gotować na wolniejszym ogniu też ok. 15 minut. Całość zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem. Odlać 1/2 szklanki zupy i wymieszać ze śmietaną- wlać do garnka i wymieszać.
  • Do miseczek czy głębokich talerzy wlać zupę, włożyć połówki jajek i, obficie posypać koperkiem, szczypiorkiem i włożyć sporą łyżkę startej rzodkiewki.

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu ta zupka jest bardzo smaczna i te rzodkiewki nie powinny nikogo zrażać . Nie jest to zupa jako podstawowe danie obiadowe, ale do naleśników czy placków ziemniaczanych itp. fajne uzupełnienie- dziękuję bardzo :)

      Usuń
  2. rzodkiewki na ciepło nie miałam okazji próbować ale myślę, że taka lekka zupka byłaby idealna na pogodę, która nadchodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, akurat ta zupa jest na ciepło, ale jest lekka, więc masz rację- pozdrawiam :)

      Usuń