czwartek, 11 lutego 2016

DROŻDŻÓWKI NA SAMYM JOGURCIE



Bardzo smaczne i pulchne drożdżówki bez mleka i masła.


  • 350 mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżki stołowe cukru pudru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka - do smarowania
  • blaszka  do placka , papier do pieczenia




  • Obydwie mąki razem wymieszać i przesiać przez sito. Jogurt lekko podgrzać , dodać cukier, drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. W mące zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże, lekko przemieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki z rozczynem dodać żółtka wymieszane z solą i wlać olej. Całość wyrobić mikserem lub ręcznie posypując dłonie mąką. Ciasto przykryć ściereczką , włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia. Można przyspieszyć wyrastanie wstawiając do lekko nagrzanego piekarnika z włączoną żarówką.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić , uformować w  wałek i podzielić na 12 równych kawałków- ja ważę całe ciasto i dzielę przez 12.
  • Każdą część wałkować na cienki podłużny placuszek i zwijać w rulonik. Tak zwinięte ciasto uformować w ślimaczka. Układać na blaszce do placka - p. fotografia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Każdą wyrośniętą drożdżówkę docisnąć lekko w środku palcem i posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec na rumiano ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę razem z papierem i pozostawić do ostygnięcia lub jak nie można wytrzymać to jeść ciepłe.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW  :

10 komentarzy:

  1. Ale super przepis, tylko biorąc pod uwagę moje lenistwo w kuchni wcale bym wałka nie wyciągała a tylko formowała wałeczek z ciasta i tak zwijała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale , to nie to samo Ewuniu. Właśnie chodzi o to wałkowanie, żeby ciasto się rozwarstwiało - pozdrawiam :)

      Usuń
    2. To wobec tego wałkować będę. Danusiu ratuj, mamy z córcia ochotę na to ciasto bo w lodówce czystki, a nie chce nam się do sklepu iść. Ale też nie mamy jogurtu, tylko kwaśną śmietanę. Uda się?

      Usuń
    3. Nie wiem Ewuniu, nie piekłam na samej śmietanie, ale myślę, że powinno wyjść :)

      Usuń
  2. To ile tych jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jest w przepisie napisane 3 żółtka. Jedno jajko jest do smarowania- bardzo proszę dokładnie czytać przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ciasto zrobione, było bazą do przepysznych serduszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się Ewuniu, że przepis się przydał :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...