Bardzo smaczne i pulchne drożdżówki bez mleka i masła.
- 350 mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 40 g świeżych drożdży
- 3 żółtka + 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 4 płaskie łyżki stołowe cukru pudru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 120 g oleju rzepakowego
- 1 jajko + 1 łyżka mleka - do smarowania
- blaszka do placka , papier do pieczenia
- Obydwie mąki razem wymieszać i przesiać przez sito. Jogurt lekko podgrzać , dodać cukier, drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. W mące zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże, lekko przemieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do mąki z rozczynem dodać żółtka wymieszane z solą i wlać olej. Całość wyrobić mikserem lub ręcznie posypując dłonie mąką. Ciasto przykryć ściereczką , włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia. Można przyspieszyć wyrastanie wstawiając do lekko nagrzanego piekarnika z włączoną żarówką.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić , uformować w wałek i podzielić na 12 równych kawałków- ja ważę całe ciasto i dzielę przez 12.
- Każdą część wałkować na cienki podłużny placuszek i zwijać w rulonik. Tak zwinięte ciasto uformować w ślimaczka. Układać na blaszce do placka - p. fotografia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Każdą wyrośniętą drożdżówkę docisnąć lekko w środku palcem i posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec na rumiano ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę razem z papierem i pozostawić do ostygnięcia lub jak nie można wytrzymać to jeść ciepłe.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :
Ale super przepis, tylko biorąc pod uwagę moje lenistwo w kuchni wcale bym wałka nie wyciągała a tylko formowała wałeczek z ciasta i tak zwijała :)
OdpowiedzUsuńAle , to nie to samo Ewuniu. Właśnie chodzi o to wałkowanie, żeby ciasto się rozwarstwiało - pozdrawiam :)
UsuńTo wobec tego wałkować będę. Danusiu ratuj, mamy z córcia ochotę na to ciasto bo w lodówce czystki, a nie chce nam się do sklepu iść. Ale też nie mamy jogurtu, tylko kwaśną śmietanę. Uda się?
UsuńNie wiem Ewuniu, nie piekłam na samej śmietanie, ale myślę, że powinno wyjść :)
UsuńTo ile tych jajek?
OdpowiedzUsuńWitam. Jest w przepisie napisane 3 żółtka. Jedno jajko jest do smarowania- bardzo proszę dokładnie czytać przepis. Pozdrawiam :)
Usuńciasto zrobione, było bazą do przepysznych serduszek :)
OdpowiedzUsuńCiesze się Ewuniu, że przepis się przydał :)
UsuńCudne,cudneeeeeee!!!
OdpowiedzUsuńHe, he- no pewnie- pozdrawiam Ewuniu :)
Usuń