poniedziałek, 28 września 2015

CHLEB Z BRYTFANNY NA ZAKWASIE




Łatwy chlebek na zakwasie z małym dodatkiem drożdży instant. Chleb jest smaczny z chrupiącą skórką.  Domowe chleby nie mają żadnych tzw. polepszaczy, więc ich świeżość nie jest taka jak kupnych, co nie oznacza, że na 3 dzień chleb nie nadaje się do jedzenia. Nadaje się jak najbardziej, ale nie jest już taki pulchny jak w pierwszym dniu.



  • 200 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej
  • 400 g mąki chlebowej T- 650
  • 270 g wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant



  • Zakwas wyjąć z lodówki i jak się ociepli ( ok. 1 h ) - dokarmić. Pozostawić na 6- 8 godzin .
  • Po tym czasie do miski wsypać przesiane mąki, drożdże, sól i cukier ( miód rozpuścić w w wodzie) - wszystko wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto. Można ręcznie lub w maszynie. 
  • Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. U mnie wyrastało ok. 2 godzin w ciepłym miejscu .
  • Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek. Koszyk wyłożyć zmoczonym i odciśniętym papierem  ( nadmiar trochę odciąć ) do pieczenia i posypać obficie mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Do zimnego piekarnika włożyć brytfannę - pokrywką do dołu, a przykryć brytfanną. Nagrzać całość do temperatury 250 stopni C. Wyjąć brytfannę- ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Przenieść wyrośnięty chleb razem z papierem na pokrywkę brytfanny, naciąć - najlepiej żyletką lub bardzo ostrym nożem . Przykryć  brytfanną i  piec 20 minut.
  • Po tym czasie zdjąć przykrycie , zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.
  • Moja uwaga
- pozostały zakwas ponownie dokarmić i po ok. 1 godzinie schować do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.