Polędwiczka to taka mała podłużna część przyczepiona do piersi drobiowej. W większości sklepów mięsnych , bynajmniej u mnie jest na wagę w ciągłej sprzedaży .
Mięso polędwiczki jest delikatne , wilgotniejsze niż z piersi drobiowej i u mnie częściej gości ona na stole. Można w taki sam sposób przygotować potrawę z piersi drobiowej pociętej na mniejsze części. Pierś drobiowa jak dla mnie jest troszkę sucha, ale po to jest sos, żeby była smaczniejsza.
Najlepiej smakują podane z ryżem w pomidorach lub kaszą jęczmienną z warzywami.
- 50 dkg polędwiczek drobiowych
- 10 dkg chudego boczku parzonego wędzonego
- 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
- ok. 15- 20 dkg marchewki
- 1 większa modra cebula
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- Polędwiczki umyć i osuszyć. Wyciąć ewentualne ścięgna. Posolić , popieprzyć i posypać papryką. Boczek , cebule pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
- Do rondla wlać olej lub włożyć masło klarowane, na rozgrzany wrzucić boczek i chwilę przesmażyć, dodać cebulę i też chwilę przesmażyć. Dodać polędwiczki, marchewkę i wszystko wymieszać- razem krótko przesmażyć nie rumieniąc.
- Wlać wodę, dodać sos sojowy i zagotować. Doprawić solą i zmniejszyć dopływ ciepła. Dusić pod przykryciem ok. 20 - 25 minut. Zagęścić sos mąką pszenną lub kukurydzianą rozrobioną z wodą. Do sosu dodać śmietanę lub jogurt grecki, zdjąć z palnika i dodać posiekaną pietruszkę.
Super przepis.Ja zastanawiam sie czy mozna tak samo przygotowac z poledwiczka wieprzowa?
OdpowiedzUsuńMożna wykorzystać polędwiczkę wieprzową - pozdrawiam Kate :)
Usuńsuper fajny i prosty przepis, wygląda to wszystko smakowicie, jak zrobiłaś taki fajny ryż?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
krysia
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2015/09/ryz-z-pomidorami-do-obiadu.html
UsuńDziękuję Basiu za odpowiedź dla Krysi.
UsuńKrysiu, w przepisie na polędwiczki jest link do ryżu.
Pozdrawiam serdecznie :)
... ale ze mnie gapa
OdpowiedzUsuńOj, tam zaraz gapa- zdarza się Krysiu, mogłaś nie zauważyć.
UsuńPozdrawiam :)
Super :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam effo :)
UsuńWłaśnie robię. Zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak smakowało - pozdrawiam :)
Usuńa ile osób sobie tym poje ? :)
OdpowiedzUsuńpytam bo spodziewam sie gości i może i, to podam :) jeju, ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńWitam Ano. Jeżeli by liczyć trochę ponad 10 dkg na osobę to 0,50 kg nie jest to zbyt dużo. Jednak mięso się kurczy, więc dobrze jest liczyć 15 dkg na osobę, a jak zostanie to można zjeść na drugi dzień lub zamrozić.
UsuńPozdrawiam :)