wtorek, 29 września 2015

POLĘDWICZKI LUB PIERSI DROBIOWE W SOSIE



Polędwiczka to taka mała podłużna część przyczepiona do piersi drobiowej. W większości sklepów mięsnych , bynajmniej u mnie jest na wagę w ciągłej sprzedaży .
Mięso polędwiczki jest delikatne , wilgotniejsze niż z piersi drobiowej i u mnie częściej gości ona na stole. Można w taki sam sposób przygotować potrawę z piersi drobiowej pociętej na mniejsze części. Pierś drobiowa jak dla mnie jest troszkę sucha, ale po to jest sos, żeby była smaczniejsza. 



  • 50 dkg polędwiczek drobiowych
  • 10 dkg chudego boczku parzonego wędzonego
  • 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 15- 20 dkg marchewki
  • 1 większa modra cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego


  • Polędwiczki umyć i osuszyć. Wyciąć ewentualne ścięgna. Posolić , popieprzyć i posypać papryką. Boczek , cebule pokroić  w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
  • Do rondla wlać olej lub włożyć masło klarowane, na rozgrzany wrzucić boczek i chwilę przesmażyć, dodać cebulę i też chwilę przesmażyć. Dodać polędwiczki, marchewkę i wszystko wymieszać- razem krótko przesmażyć nie rumieniąc.
  • Wlać wodę, dodać sos sojowy i zagotować. Doprawić solą i zmniejszyć dopływ ciepła. Dusić pod przykryciem ok. 20 - 25 minut. Zagęścić sos mąką pszenną lub kukurydzianą rozrobioną z wodą. Do sosu dodać śmietanę lub jogurt grecki,  zdjąć z palnika i dodać posiekaną pietruszkę.

14 komentarzy:

  1. Super przepis.Ja zastanawiam sie czy mozna tak samo przygotowac z poledwiczka wieprzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać polędwiczkę wieprzową - pozdrawiam Kate :)

      Usuń
  2. super fajny i prosty przepis, wygląda to wszystko smakowicie, jak zrobiłaś taki fajny ryż?
    pozdrawiam
    krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2015/09/ryz-z-pomidorami-do-obiadu.html

      Usuń
    2. Dziękuję Basiu za odpowiedź dla Krysi.
      Krysiu, w przepisie na polędwiczki jest link do ryżu.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. ... ale ze mnie gapa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam zaraz gapa- zdarza się Krysiu, mogłaś nie zauważyć.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Właśnie robię. Zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile osób sobie tym poje ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pytam bo spodziewam sie gości i może i, to podam :) jeju, ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ano. Jeżeli by liczyć trochę ponad 10 dkg na osobę to 0,50 kg nie jest to zbyt dużo. Jednak mięso się kurczy, więc dobrze jest liczyć 15 dkg na osobę, a jak zostanie to można zjeść na drugi dzień lub zamrozić.
      Pozdrawiam :)

      Usuń