niedziela, 27 lipca 2014

FROMAGE = SEREK


Ser po francusku to inaczej fromage. Kiedyś pod tą nazwą sprzedawano serki smakowe- z ziołami, czosnkowy, pomidorowy, paprykowy  itp. To był taki rodzaj smarowidełka  do pieczywa.
 Ponieważ nie kupuję produktów gotowych , więc nawet nie wiem czy taki serek pod powyższą nazwą jest w sprzedaży. Zawsze robiłam domowy . 
Nie wymaga nakładu pracy, jest smaczny i świetnie się przechowuje w lodówce do 10 dni. Bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wstawiam przepis na fromage czosnkowy, ale zamiast czosnku można dodać swoje ulubione zioła, ketchup, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory itp.
 Polecam jako alternatywę do pieczywa.



SKŁADNIKI :

- 200 g serka śmietankowego 
- 100 gram masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ płaskiej łyżeczki papryki czerwonej- można pominąć





Serek śmietankowy i  masło zmiksować w blenderze, dodać paprykę i posiekany czosnek( paprykę daję dla koloru), doprawić solą i pieprzem i ponownie krótko zmiksować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić, żeby całość się przegryzła. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Witam a co z czosnkiem Pani Danusiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również witam. Czosnek posiekać i też do blendera. Już dopisałam. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń