Ser po francusku to inaczej fromage. Kiedyś pod tą nazwą sprzedawano serki smakowe- z ziołami, czosnkowy, pomidorowy, paprykowy itp. To był taki rodzaj smarowidełka do pieczywa.
Ponieważ nie kupuję produktów gotowych , więc nawet nie wiem czy taki serek pod powyższą nazwą jest w sprzedaży. Zawsze robiłam domowy .
Nie wymaga nakładu pracy, jest smaczny i świetnie się przechowuje w lodówce do 10 dni. Bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wstawiam przepis na fromage czosnkowy, ale zamiast czosnku można dodać swoje ulubione zioła, ketchup, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory itp.
Polecam jako alternatywę do pieczywa.
SKŁADNIKI :
- 200 g serka śmietankowego
- 100 gram masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ płaskiej łyżeczki papryki czerwonej- można pominąć
Serek śmietankowy i masło zmiksować w blenderze, dodać paprykę i posiekany czosnek( paprykę daję dla koloru), doprawić solą i pieprzem i ponownie krótko zmiksować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić, żeby całość się przegryzła. Przechowywać w lodówce.
Witam a co z czosnkiem Pani Danusiu?
OdpowiedzUsuńRównież witam. Czosnek posiekać i też do blendera. Już dopisałam. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.