środa, 1 stycznia 2014

RURKI NA NADZIENIE SŁODKIE I WYTRAWNE



Podstawowy przepis na rurki. Możemy je nadziewać bitą śmietaną, kremem jak na kremówkę. Bardzo smaczne są również z nadzieniem wytrawnym. 
Robiłam je z różnymi nadzieniami wytrawnymi. 
 Rurki na słodko można posmarować przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Rurki wytrawne możemy pomalować jajkiem z rozmąconym żółtkiem i ketchupem, można posypać ziarnem sezamowym itp.



SKŁADNIKI na 18 – 20 rurek:


- 25 dkg mąki tortowej
- 125 gram masła
- 125 gram gęstej śmietany
- większa szczypta soli
- olej do smarowania rurek
- blaszane foremki w kształcie rurek ze zwężonym końcem




1)Mąkę rozmiksować z masłem lub posiekać nożem, dodać sól i śmietanę i zagnieść  ciasto. Nie wyrabiać długo. Włożyć do lodówki na 30 minut.


2)Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować każdą na grubość ok. 2 mm, pociąć w paski na szerokość 2-3 cm, można szersze . Foremki  posmarować  natłuszczonymi olejem dłońmi i owijać paski zaczynając od dołu. Na górze zostawić ok. 1 cm wolnej foremki, żeby łatwo było wysunąć z ciastka.3) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu do zrumienienia. Wcześniej rurki posmarować rozmąconym jajkiem i można posypać dodatkiem , który wyżej wymieniłam.

RURKI CZYTELNIKÓW:

Ewa z San Diego

2 komentarze:

  1. Witaj Danusiu a ta śmietana to ma być kwaśna i ile procentowa?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Może być kwaśna taka 18- tka lub kremówka .
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń