czwartek, 2 stycznia 2014

OGÓRKI KONSERWOWE FASZEROWANE



Szybka, smaczna przekąska. Farsz możemy zrobić z wędzonej makreli lub z tuńczyka w sosie własnym.



SKŁADNIKI:

--- 1 makrela lub mała puszka tuńczyka w sosie własnym
--- 2 jajka na twardo
--- 1 średnia czerwona cebula
--- kilka w miarę równych ogórków konserwowych ( 6- 7)
--- majonez 
--- 1 łyżka oleju z oliwek
--- natka pietruszki- 1 kopiasta łyżka
--- pieprz






1)Ogórki przekroić na połowę i wydrążyć środki.

2)Ugotować jajka na twardo, cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem, rybę rozdrobnić, środki ogórków i pietruszkę posiekać.

3)Wszystko razem wymieszać- oprócz jajek. Dodać olej i pieprz do smaku.

4)Farszem wypełnić wydrążone połówki ogórków robiąc górkę.  Dno półmiska posypać posiekanymi jajkami i ułożyć na nich ogórki. Wycisnąć ozdobnie majonez i udekorować.


4 komentarze:

  1. Świetny pomysł ! Ja robię ogórki kiszone faszerowane surówką z kiszonej kapusty jako dodatek do drugiego. Muszę wypróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę wypróbować Twój pomysł, lubię różne takie ciekawe połączenia.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. rewelacyjny pomysł na przystawkę:) wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przerobiłam go z sałatki, którą robię z makrelą. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń