niedziela, 26 stycznia 2014

KAPUSTA Z GROCHEM I BOCZKIEM WĘDZONYM PARZONYM



W moim rodzinnym domu nie było  tradycji gotowania kapusty z grochem. Nigdy nie ciągnęło mnie żeby tą potrawę wypróbować.
Podczas targów kulinarnych w Iwoniczu Zdroju miałam okazję tej potrawy zakosztować- sfotografowałam  na wszelki wypadek przepis od Pań z Koła Gospodyń i teraz się przydał.
 Byłam bardzo mile zaskoczona smakiem takiej kapusty. Jest po prostu  rewelacyjna. Podałam do niej kopytka  i nic więcej-pycha. Troszkę przepis zmieniłam , ale i tak wyszła pyszna. Nie robiłam też do niej zasmażki, ale staram się jej unikać tam gdzie można.



SKŁADNIKI:

--- 800 gram białej kapusty
--- 700 gram kapusty kiszonej mało kwaśnej
--- 300 gram cebuli
--- 400 gram boczku wędzonego parzonego
--- 200 gram grochu w całości  z łupinką
--- sól i pieprz
--- mielony kminek
--- 2 liście laurowe
--- olej






1)Groch namoczyłam z wieczora, a rano ugotowałam w tej samej wodzie, odcedziłam.

2)W rondlu podsmażyłam na 4 łyżkach oleju boczek pokrojony w kosteczkę. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę- przesmażyłam , dodałam wypłukaną i odciśniętą kapustę kiszoną i jeszcze chwilę przesmażyłam.

3)W oddzielnym garnku podgotowałam chwilę  w niewielkiej ilości wody poszatkowaną słodką kapustę, odcedziłam.

4)Do większego rondla włożyłam słodką kapustę, podsmażoną kiszoną, groch, 2 liście laurowe i kminek do smaku-chwilę gotowałam.5) Dodałam ½ szklanki oleju, półtora szklanki wody  i doprawiłam całość solą i pieprzem .



22 komentarze:

  1. W zestawie z kopytkami to jest TO !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No muszę Ci Agnieszko powiedzieć, że tak było smacznie, że nie mogliśmy odejść od stołu:)

      Usuń
  2. Lubię taką kapustkę i idealnie że jest bez zasmażki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją robiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni. Bardzo nam smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. W moich rodzinnych stronach kapusta z grochem (albo groch z kapustą) jest często podawany, a już tradycyjnie - jako danie wigilijne - wtedy w wydaniu postnym tylko z cebulką. Kiedy postne wydanie już nie obowiązuje oczywiście dodaję boczuś, który wzbogaca smak potrawy. Zawsze jednak robię tylko z kapusty kiszonej, koniecznie muszę wypróbować wersję z kapustą kiszoną i białą. :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Helenko. U nas na wigilię zawsze jest kapusta z grzybami, dlatego nie znałam tej potrawy. Myślę, że z mieszanymi kapustami jest łagodniejsza, ale nie wiem bo z samej kiszonej nie jadłam.
    Pozdrawiam niedzielnie Helenko!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przepadam za wszystkimi kapustami, więc i ta mi przypadła do gustu chociaż u nas się robi z drobną fasolką.
    P.S. Danusiu, czy Ty mieszkasz blisko Iwonicza?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Mamarzyniu. Podsunęłaś mi dobry pomysł z tą fasolką, też spróbuję zrobić.
      Nie nie mieszkam blisko Iwonicza. Mieszkam w Pile- woj. wielkopolskie, ale tam jeżdżę od 20 lat każdego roku na rehabilitację kręgosłupa. Kocham Podkarpacie, Bieszczady - bardzo mi się tam podoba i uwielbiam ludzi, którzy tam mieszkają. Są tacy serdeczni , trzymają tradycję i w ogóle tam się bardzo dobrze czuję. W tym roku też tam jadę.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  6. A ja co roku od 21 lat spędzam tydzień albo dwa wakacji w Rymanowie Zdroju, i zawsze wtedy bywam w Iwoniczu. No po prostu MUSISZ mi dać znać, kiedy jedziesz w tym roku, to się spotkamy! (ja mam blisko do Rymanowa)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, Do kapusty z grochem koniecznie trzeba dodać majeranku / oprócz kminku/.
    U nas ta potrawa jest bardzo popularna zwłaszcza zimą.
    Pozdrawiam! Imienniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za poradę, ja tą kapustę pierwszy raz gotowałam i bardzo nam zasmakowała. Następnym razem tak zrobię. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Robiłam,a jakże! Tylko z większej ilości składników.Bo z Twojej proporcji delikatnie mówiąc,wyszłoby tylko dla mojego małżonka.On kocha mieszanki kapusty i grochu lub fasoli.A jeszcze z boczkiem,pychotka:).Tak że było na obiadek (z grubym makaronem) i na kolację z chlebkiem.Dziękuję Danuś.Buziaki,Alina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko, Ty jesteś pracuś i siedzisz cichutko jak myszka. Bardzo Ci dziękuję, że dzisiaj wstawiłaś mi tyle komentarzy. Nic tylko Cię uściskać.
      Pozdrawiam i też przesyłam całuski.

      Usuń
  9. a groch w całości czy mogą być połówki?

    OdpowiedzUsuń
  10. kapusta jest wspaniała ! zrobiłam z kopytkami, naprawdę świetne połączenie. POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak to połączenie my bardzo lubimy . Rozkładam sobie zawsze na dwie raty. Wcześniej robię kopytka, a na drugi dzień kapustę.
      Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  11. Znalazłam nareszcie. Nie wiem jak ja szukałam Danusiu tej kapusty a szukałam nie raz haha

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię na wigilie ale bez boczku na drugi dzień go dołożę jak zostanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ten groch jest kurcze taki dobry, że dzisiaj zrobię do kopytek, to znaczy jutro, bo musze go namoczyć na noc i najpierw kupić ...ha, ha :)

      Usuń