poniedziałek, 9 grudnia 2013

KRUCHE CIASTECZKA- WYKRAWANE


Potrzebowałam wizytówki na stół wigilijny i przy okazji z tego co zostało zrobiłam ciasteczka. Ciasto jest łatwe, ciasteczka szybko się pieką i nie ma dekoracji. Posypane są tylko cukrem pudrem. Ciasteczka są bardzo kruche i mają maślany smak. Można zrobić w nich dziurki przed pieczeniem i potem powiesić na choinkę. Wśród kolorowych ozdób jasne ciasteczka będą słodkim dodatkiem dekoracyjnym.



SKŁADNIKI:

--- 30 dkg mąki tortowej
--- 10 dkg cukru pudru
--- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
--- 12,5 dkg masła
--- ½ płaskiej stołowej łyżki smalcu
--- 1 łyżka kwaśnej śmietany
--- 1 żółtko i jedno małe jajko
--- można dodać aromat wanilii lub migdałowy ( ja nie dawałam)


1)Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać pozostałe i zagnieść jednolite ciasto.

2)Ciasto podzielić na 3 mniejsze kawałki, wałkować na 3-4 mm podsypując mąką i wykrawać różne ciasteczka.

3)Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec 10-12 minut do momentu kiedy brzegi się mocno zarumienią na kolor starego złota - bez termoobiegu.

4) Zdejmować można gorące i na ten sam papier wkładać następne. Posypać cukrem pudrem jeszcze gorące.

28 komentarzy:

  1. ...Danusiu tak jak mówiłam wcześniej-jesteś niesamowitą kobietą :) pomyślałaś nawet o słodkich wizytówkach :) Wyobrażam sobie jak pięknie u Ciebie przy świątecznym stole, w całym domu. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. Jolka z białym pieskiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu kochana. Czerwienię się. Nie wiem co powiedzieć. Powiem - bardzo Ci dziękuję .
      Pozdrawiam cieplutko i troszkę świątecznie!!!

      Usuń
  2. Przygotowania u Ciebie Danusiu idą pełną parą!
    Słodkie wizytówki przy nakryciu czy na choince
    to miły akcent dla świątecznych biesiadników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Bożenko wcześniej, bo jestem sama. W tym roku na mnie kolej na Wigilię- tak na zmianę z bratem, bo została nam tylko Mama.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Pomysł na 5 :) podkradam również do kompletu z pierniczkami :) Jesteś niesamowita ,przeglądam te Twoje smakołyki i stwierdzam ,że ja nie potrafię gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Katko. To nie jest tak jak piszesz. Każda z nas potrafi coś innego i ma inne pomysły. To bardzo fajnie, że mamy możliwość wzajemnego uzupełniania się w różnych przedsięwzięciach kulinarnych. Dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. A ja się bardzo cieszę ,że w tym gąszczu znalazłam Twój blog z pysznymi przepisami :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, Katko że blogów kulinarnych w sieci dostatek. Bardzo się cieszę, że trafiłaś do mnie- witam serdecznie. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Bardzo fajny blog, na pewno nie raz skorzystam z Twoich przepisów, a przepis na ciasteczka wykorzystam od razu, bo jest bardzo prosty, a ja lubię mieć coś pysznego do pochrupania zawsze przy sobie. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w prowadzeniu bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Zajrzałam na Twojego bloga. Przyznaję, że zaciekawił mnie- szczególnie ta zdrowa żywność, ponieważ u mnie w przepisach staram się nie dokładać żadnej chemii. Bardzo dziękuję za miłe słowa .
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. WITAM!! upiekłam dzisiaj ciasteczka,szybko się robią,wybornie smakują,bardzo kruche w sam raz dla wnucząt z okazji dnia babci.Pozdrawiam wszystkie babcie, które jak ja często tu zagłądają,super blog. ANNA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Aniu. No, bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują. Mój wnusio dopiero do mnie przyjedzie pod koniec stycznia na ferie, ale babcią czuję się na 100 %. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Dziś szukałam przepisu na ciasteczka kruche..i tu trafiłam...trochę inny przepis znałam ale spróbuje ten...myślę,że równie smaczne będą...Pozdrawiam weekendowo..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo dużo i każdy inny a wychodzą podobnie. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam!!!

      Usuń
  8. Ten przepis to doskonały przykład na to, że czasem najprostsze dania są najsmaczniejsze! Ciasteczka wyszły przepyszne. Nie jadam zbyt dużo słodkości, nigdy mnie nie ciągnęło, ale od tych ciasteczek nie mogłam się oderwać. Dodałam aromat śmietankowy, który bardzo lubię i fajnie mi tu pasował. Zrobiłam je razem z synkiem, który najbardziej lubi wykrawanie kształtów. Upiekliśmy je dla męża, który po 5 latach spędzonych na gotowaniu zmienił zawód i spędził swój pierwszy dzień za kółkiem ciężarówki. Przepis na idealne kruche ciasteczka znaleziony! :D Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko. Też bardzo lubię aromat śmietankowy- daje taki fajny posmaczek. Kiedyś też je piekłam z dziećmi, które uwielbiały bawić się foremkami. Teraz córka piecze z wnusiem, a szkoda, bo też chętnie bym z nim popiekła, ale niestety mieszkają 550 km ode mnie i tylko kilka razy w roku przyjeżdżają. Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam jesiennie.

      Usuń
    2. Oj znam ten ból. Rodzice w Polsce, a ja wraz z dwoma braćmi na wyspach. Tęskni się za codziennym kontaktem. Ale potem podczas spotkań zawsze jest wielkie święto :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wiem ryfko coś na ten temat. Moje dzieci jak zjeżdżają do domu to cały dom ożywa i tętni życiem.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Acha, jak długo takie ciasteczka można przechowywać? Pytam, bo lubię robić rodzince i przyjaciołom kulinarne prezenty, a czasami zaraz przed spotkaniem nie ma czasu na siedzenie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryfko, to są kruche ciasteczka, więc one mogą długo leżeć. Ja je piekę czasami Mężowi do pracy . Wkładam do słoja i ma Mąż do kawki domowe ciasteczka. Czasami nawet 1 miesiąc.
      Miłego popołudnia.

      Usuń
    2. Dobrze wiedzieć. Dziękuję :)

      Usuń
    3. Nie ma sprawy, miłego wieczoru.

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Emilko, bardzo Ci dziękuję za komentarz. Cieszę się, kiedy ktoś tutaj napisze czy wyszło i smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Czy ten dodatek smalcu jest niezbędny? Czy można zwiększyć ilosc masła? Planuję warsztaty kulinarne w przedszkolu i szukam jak najprostszego przepisu 😊 pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ten przepis taki jest i raczej go nie zmieniam, ale u mnie na blogu jest sporo ciasteczek do wykrawania - łatwe i proste przepisy bez udziału smalcu. W dziale Ciastka- ciasteczka można sobie coś znaleźć- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...