poniedziałek, 2 grudnia 2013

KĄSKI DROBIOWE W MIODOWEJ GLAZURZE


Szybki i smaczny obiad. Inspirowałam się przepisem z książeczki "Lato w kuchni" - Prószyński i S-ka z 1999 roku.

Paseczki drobiowe mogą być z piersi drobiowych lub indyczych. Podałam je z ryżem z pomidorami i surówką z kapusty pekińskiej z ogórkami konserwowymi. Jest to bardzo wygodne połączenie ponieważ czas zapiekania kąsków jak również czas gotowania ryżu jest prawie taki sam.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

---1 kg piersi drobiowych lub indyczych
---1/2 szklanki mąki
---2 jaja
---1/2 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 płaskiej  łyżeczki pieprzu
---olej do smażenia

GLAZURA:

---1/3 szklanki sosu sojowego ciemnego lub jasnego
---1/3 szklanki płynnego miodu
---1/4 laskiej łyżeczki imbiru sproszkowanego
---1 większy ząbek czosnku
---nasionka sezamu
---ewentualnie 1 stołowa łyżka wytrawnego sherry



1)Umyte i osuszone mięso pokroić na podłużne kawałki. Wszystkie włożyć do roztrzepanych jaj ( nie robiłam w jajkach), otrząsnąć .
2)Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i otoczyć kawałki mięsa.
3)Na patelni rozgrzać olej i wszystkie kąski obsmażyć na rumiano. Osączyć na papierze kuchennym.
4)W rondelku podgrzać sos sojowy, miód, imbir , posiekany drobniutko czosnek i ewentualnie sherry.
5)Usmażone kawałki mięsa włożyć do zdjętego z ognia z glazurą i wymieszać.
6)Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i przełożyć kąski, posypać sezamem. Resztę glazury zostawić.
7)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i zapiekać z termoobiegiem 10 minut. Po tym czasie posmarować pozostałą glazurą i piec jeszcze 10 minut.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kąski.Jak chcę coś szybko zrobić to robię coś w tym stylu,tylko ja używam wyłącznie świeży imbir,spróbuj, kilka plasterków posiekać,smak jest rewelacyjny.Jak dodaję sezam,to go najpierw uprażę na suchej patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Masz rację, akurat nie miałam świeżego imbiru. Co do prażenia sezamu też prażę, ale nie do wszystkiego. W tym przypadku on i tak się przypiecze, więc myślę, że swój smak wydobędzie- dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Lubimy takie smaki. U nas takie kąski posłużyły jako składnik łazanek, połączyłam je z makaronem, kapustą, marchewką i suszonymi grzybkami. Wyszło bardzo smaczne połaczenie. Lubię robić łazanki na różne sposoby, to takie wdzięczne danie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to rzeczywiście patrząc na składniki Twoja potrawa musiała być smaczna. Dziękuję ryfko.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...