Szybkie drożdżówki ze śliwkami w środku i na wierzchu. Są wilgotne, mięciutkie a ze śliwkami i kruszonką pyszne. Zrobiłam w wersji szybszej- bez rozczynu. Podaję Państwu wersję również z drożdżami świeżymi.
SKŁADNIKI na 12 drożdżówek: (mieszczą się na blaszce z wyposażenia piekarnika)
---35 dkg mąki luksusowej lub tortowej
---1/4 szklanki cukru do wypieków
---5 dkg masła
---2 żółtka
---2,5 dkg świeżych drożdży lub 7 gram instant
---3/4 szklanki mleka
---szczypta soli
---aromat waniliowy
---8 większych śliwek lub 16 małych
Kruszonka:
---2,5 dkg masła schłodzonego masła (nie twardego)
---1/4 szklanki cukru pudru
---1/4 szklanki mąki
Obie wersje ciasta można robić w mikserze.
Wersja z drożdżami instant:
Mąkę przesiać do miski , wsypać drożdże i wymieszać. Do naczynia wbić żółtka, dodać aromat, wlać lekko ciepłe mleko, wsypać cukier i odrobinę soli- wymieszać. Wlać na mąkę. Wszystko wymieszać łyżką i chwilę wyrobić . Wlać roztopione lekko ciepłe masło i wyrobić ciasto. Dobrze się wyrabia. Oprószyć lekko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wersja ze świeżymi drożdżami:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. W oddzielnym naczyniu zrobić rozczyn. Odlać 1/2 szklanki mleka z przewidzianej 3/4-wsypać 2 płaskie łyżeczki cukru , dodać 2 łyżki mąki z tej przesianej i wkruszyć drożdże- wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Do naczynia wbić żółtka, dodać aromat, wsypać cukier i odrobinę soli- rozmieszać. Do miski z przesianą mąką wlać pozostałe mleko, dodać wyrośnięty rozczyn i masę żółtkową . Wszystko wymieszać łyżką i trochę wyrobić . Wlać roztopione masło i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto szybko wyrasta.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i podzielić na 12 kawałków. Śliwki wydrylować i przekroić na połowę. Rozpłaszczyć lekko każdy kawałek i kłaść połowę śliwki przecięciem do ciasta. Zlepiać i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Zarobić kruszonkę. Pozostałe śliwki pokroić drobniutko. W drożdżówkach zrobić palcem wgłębienie i wsypać do każdej pokrojone śliwki. Posmarować dość obficie rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Drożdżówki szybko wyrastają- właściwie zanim posypiemy kruszonką to są już wyrośnięte. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec na rumiano ok.25 minut. Pieczemy bez termoobiegu.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i podzielić na 12 kawałków. Śliwki wydrylować i przekroić na połowę. Rozpłaszczyć lekko każdy kawałek i kłaść połowę śliwki przecięciem do ciasta. Zlepiać i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Zarobić kruszonkę. Pozostałe śliwki pokroić drobniutko. W drożdżówkach zrobić palcem wgłębienie i wsypać do każdej pokrojone śliwki. Posmarować dość obficie rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Drożdżówki szybko wyrastają- właściwie zanim posypiemy kruszonką to są już wyrośnięte. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec na rumiano ok.25 minut. Pieczemy bez termoobiegu.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :
Justynka z Gdańska
Uwielbiam wszelkie domowe drożdżówki! A ze śliwkami muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!
Anusiu,dziekuję bardzo,że jeszcze znajdujesz czas,żeby mi napisać parę miłych słów.
UsuńPozdrawiam i życzę Ci udanego weekendu!!!
Ależ widok! Chętnie zjadłabym jedną taką drożdżóweczkę. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńKrysiu,wsiąkły wszystkie migiem-sama zjadłam 5 sztuk,a resztę Mąż:)
UsuńSą przepyszne, wybróbowałam je dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dana Tyszka
Bardzo dziękuję za rekomendację drożdżówek.Cieszę się,że smakowały-sama bym znowu zjadła.Będę musiała coś upiec.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!