piątek, 30 sierpnia 2013

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ


Szybkie drożdżówki ze śliwkami w środku i na wierzchu. Są wilgotne, mięciutkie a ze śliwkami i kruszonką pyszne. Zrobiłam w wersji szybszej- bez rozczynu. Podaję  Państwu wersję również z drożdżami świeżymi.




      SKŁADNIKI na 12 drożdżówek: (mieszczą się na blaszce z wyposażenia piekarnika)

       ---35 dkg mąki luksusowej lub tortowej
       ---1/4 szklanki cukru do wypieków
       ---5 dkg masła
       ---2 żółtka
       ---2,5 dkg świeżych drożdży lub 7 gram instant
       ---3/4 szklanki mleka
       ---szczypta soli
       ---aromat waniliowy
       ---8 większych śliwek lub 16 małych

       Kruszonka:
                  ---2,5 dkg masła schłodzonego masła (nie twardego)
                  ---1/4 szklanki cukru pudru
                  ---1/4 szklanki mąki

Obie wersje ciasta można robić w mikserze.

Wersja z drożdżami instant:

Mąkę przesiać do miski , wsypać drożdże i wymieszać. Do naczynia wbić żółtka, dodać aromat, wlać lekko ciepłe mleko, wsypać cukier i odrobinę soli- wymieszać. Wlać na mąkę. Wszystko wymieszać łyżką i chwilę wyrobić . Wlać roztopione lekko ciepłe masło i wyrobić ciasto. Dobrze się wyrabia. Oprószyć lekko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Wersja ze świeżymi drożdżami:

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. W oddzielnym naczyniu zrobić rozczyn. Odlać 1/2 szklanki mleka z przewidzianej 3/4-wsypać 2 płaskie łyżeczki cukru , dodać 2 łyżki mąki z tej przesianej i wkruszyć drożdże- wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Do naczynia wbić żółtka, dodać aromat, wsypać cukier i odrobinę soli- rozmieszać. Do miski z przesianą mąką wlać pozostałe mleko, dodać wyrośnięty rozczyn i masę żółtkową . Wszystko wymieszać łyżką i trochę wyrobić . Wlać roztopione masło i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto szybko wyrasta.


Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i podzielić na 12 kawałków. Śliwki wydrylować i przekroić na połowę. Rozpłaszczyć lekko każdy kawałek i kłaść połowę śliwki przecięciem do ciasta. Zlepiać i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Zarobić kruszonkę. Pozostałe śliwki pokroić drobniutko. W drożdżówkach zrobić palcem wgłębienie i wsypać do każdej pokrojone śliwki. Posmarować dość obficie rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Drożdżówki szybko wyrastają- właściwie zanim posypiemy kruszonką to są już wyrośnięte. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec na rumiano ok.25 minut. Pieczemy bez termoobiegu.

DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :


Justynka z Gdańska

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie domowe drożdżówki! A ze śliwkami muszą być przepyszne!
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anusiu,dziekuję bardzo,że jeszcze znajdujesz czas,żeby mi napisać parę miłych słów.
      Pozdrawiam i życzę Ci udanego weekendu!!!

      Usuń
  2. Ależ widok! Chętnie zjadłabym jedną taką drożdżóweczkę. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu,wsiąkły wszystkie migiem-sama zjadłam 5 sztuk,a resztę Mąż:)

      Usuń
  3. Są przepyszne, wybróbowałam je dzisiaj:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Dana Tyszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za rekomendację drożdżówek.Cieszę się,że smakowały-sama bym znowu zjadła.Będę musiała coś upiec.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń