wtorek, 16 lipca 2013

RYBA NA WARZYWACH Z PESTO ZIOŁOWYM




Raz lub dwa w tygodniu u mnie musi być rybka. Kiedyś dawno temu było jak w bajce. Ryby były tańsze od mięsa i nie bardzo wiem komu to przeszkadzało. Nie mniej jednak warto żeby gościły częściej na naszym stole. Sposób zrobienia ryby podpowiedziała mi moja córka, która również lubi gotować.



     SKŁADNIKI na 4 osoby:

       ---1 kg filetów rybnych - najlepiej sandacza lub okonia nilowego, ale równie pyszny jest dorsz
       ---70 dkg fasolki szparagowej
       ---pęczek młodej marchewki
       ---sok cytrynowy
       ---przyprawa do ryb (najlepiej bez konserwantów i eko np.podlaska)
       ---4 łyżki oleju
       ---3 łyżki masła
       ---pieprz i sól
       ---mąka do oprószenia ryb

         Pesto-sos:

       ---1 pęczek natki pietruszki
       ---spora garść listków bazylii
       ---3 gałązki oregano
       ---5-6 łyżek oliwy z oliwek
       ---sól i pieprz



Umyte i osuszone filety pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sos ziołowy. Zioła umyć i obsuszyć,listki oberwać z gałązek, dodać oliwę i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła i włożyć zblanszowaną fasolkę ( fasolkę gotować 5 minut),marchewkę pokrojoną w słupki,posolić, popieprzyć,wlać 1/4 szklankę wody i dusić do miękkości ale raczej al dente. Filety wyjąć z lodówki i osuszyć. Posypać przyprawą lub samym pieprzem i solą i posypać mąką. Usmażyć na oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła. Uduszone warzywa wyłożyć na duży półmisek, na wierzch ułożyć usmażoną rybę i na każdy kawałek wyłożyć pesto ziołowe. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

POTRAWA CZYTELNIKÓW :

6 komentarzy:

  1. Super rybka ! oprócz tego, że jest zdrowa to jeszcze smacznie się prezentuje. Już zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybka dobrze smakuje z tymi duszonymi warzywami,one mają trochę inny smak niż gotowane.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo:)

      Usuń
  2. Witaj Danusku - o ja lubie rybke ,a rybka lubi plywac ? ... moj synek jest zapalonym wedkarzem - tylko ze on lapie rybki caluje je i wypuszcza bo mowi ze nie ma sumienia ich jesc - ale jak ktos mu przygotuje to zjada - tylko kupne - Twoja jak zwykle rewelacja - z pesto nie robilam wiec czas na zmiane , pozdrawiam serdecznie Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.A w piątek też przyjeżdża mój syn,nie widziałam go od Wielkanocy,także od jutra zabieram się za zapełnianie lodówki,bo będę miała komplet dzieci w domu.
      Rybkę polecam,jest smaczna i trochę inna .
      Dziękuję Basiu i całuję:)

      Usuń
  3. wygląda apetycznie :) i te warzywka :) pozdrawiam i polecam rybę z grilla http://www.zgrilla.pl/dorsz-z-grilla-tradycyjny/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Rybę z grilla też bardzo lubię,zajrzę na stronę-dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam:)

      Usuń