Raz lub dwa w tygodniu u mnie musi być rybka. Kiedyś dawno temu było jak w bajce. Ryby były tańsze od mięsa i nie bardzo wiem komu to przeszkadzało. Nie mniej jednak warto żeby gościły częściej na naszym stole. Sposób zrobienia ryby podpowiedziała mi moja córka, która również lubi gotować.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---1 kg filetów rybnych - najlepiej sandacza lub okonia nilowego, ale równie pyszny jest dorsz
---70 dkg fasolki szparagowej
---pęczek młodej marchewki
---sok cytrynowy
---przyprawa do ryb (najlepiej bez konserwantów i eko np.podlaska)
---4 łyżki oleju
---3 łyżki masła
---pieprz i sól
---mąka do oprószenia ryb
Pesto-sos:
---1 pęczek natki pietruszki
---spora garść listków bazylii
---3 gałązki oregano
---5-6 łyżek oliwy z oliwek
---sól i pieprz
Umyte i osuszone filety pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sos ziołowy. Zioła umyć i obsuszyć,listki oberwać z gałązek, dodać oliwę i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła i włożyć zblanszowaną fasolkę ( fasolkę gotować 5 minut),marchewkę pokrojoną w słupki,posolić, popieprzyć,wlać 1/4 szklankę wody i dusić do miękkości ale raczej al dente. Filety wyjąć z lodówki i osuszyć. Posypać przyprawą lub samym pieprzem i solą i posypać mąką. Usmażyć na oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła. Uduszone warzywa wyłożyć na duży półmisek, na wierzch ułożyć usmażoną rybę i na każdy kawałek wyłożyć pesto ziołowe. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
POTRAWA CZYTELNIKÓW :
POTRAWA CZYTELNIKÓW :
Super rybka ! oprócz tego, że jest zdrowa to jeszcze smacznie się prezentuje. Już zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńRybka dobrze smakuje z tymi duszonymi warzywami,one mają trochę inny smak niż gotowane.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo:)
Witaj Danusku - o ja lubie rybke ,a rybka lubi plywac ? ... moj synek jest zapalonym wedkarzem - tylko ze on lapie rybki caluje je i wypuszcza bo mowi ze nie ma sumienia ich jesc - ale jak ktos mu przygotuje to zjada - tylko kupne - Twoja jak zwykle rewelacja - z pesto nie robilam wiec czas na zmiane , pozdrawiam serdecznie Basia.
OdpowiedzUsuńWitam Basiu.A w piątek też przyjeżdża mój syn,nie widziałam go od Wielkanocy,także od jutra zabieram się za zapełnianie lodówki,bo będę miała komplet dzieci w domu.
UsuńRybkę polecam,jest smaczna i trochę inna .
Dziękuję Basiu i całuję:)
wygląda apetycznie :) i te warzywka :) pozdrawiam i polecam rybę z grilla http://www.zgrilla.pl/dorsz-z-grilla-tradycyjny/
OdpowiedzUsuńWitam.Rybę z grilla też bardzo lubię,zajrzę na stronę-dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam:)