środa, 24 lipca 2013

QUICHE ( KISZ) Z SZYNKĄ I PORAMI



Quiche (kisz) bardzo smaczna potrawa, którą właściwie można zrobić z różnych resztek. To rodzaj wypieku w formie ciasta i nadzienia zalanego jajeczno- śmietanową masą. Dzisiejszą masę trochę odchudziłam zastępując 1 szklankę śmietany szklanką mleka. Potrawa dość szybka i bardzo pożywna. Powyższy quiche jest na 3 dorosłe osoby, ale można go zrobić z podwójnej porcji na większej blaszce. Podałam go z sałatką z pomidorów, która bardzo dobrze pasowała do tej potrawy. Bardzo smaczna i lekka jest też tarta prowansalska szczególnie na te letnie upały.



                SKŁADNIKI na tortownicę o śr.27 cm:

                         Ciasto:
                            ---250 dkg mąki pszennej + 1 łyżka
                            ---125 gram miękkiego masła
                            ---1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
                            ---1/4 szklanki bardzo zimnej wody
                            ---1 żółtko
                            ---szczypta soli

Sposób wykonania ciasta jest w przepisach podstawowych na blogu. W quiche trzeba zrobić dość wysoki brzeg, żeby zalewa się zmieściła. Po podpieczeniu spodu temperaturę piekarnika podnosimy ze 180 na 200 stopni C.

                        Nadzienie:
                            ---150 gram szynki gotowanej
                            ---1 duży por
                            ---1 łyżka oleju

                        Zalewa:
                            ---1 szklanka mleka
                            ---1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany  
                            ---150 gram twarogu półtłustego
                            ---2 kopiaste łyżki startego serka koziego lub owczego
                            ---3 jaja
                            ---sól i pieprz
                            ---gałka muszkatałowa



Por pokroić w półplasterki i podsmażyć lekko na łyżce oleju doprawiając solą i pieprzem. Szynkę  pokroić w plasterki . Twaróg rozdrobnić trochę widelcem. Wszystkie składniki zalewy zmiksować doprawiając solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową.



Na podpieczony spód układamy plasterki szynki,na to wykładamy por i wylewamy masę mleczno-śmietanową (masa jest rzadka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy z termoobiegiem ok. 30 minut na pierwszej półce od dołu piekarnika. Bez termoobiegu pieczemy 40-50 minut.

8 komentarzy:

  1. Ciekawa potrawa, nigdy nie robiłam quiche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,to fajna potrawa na lato,i nie tylko.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. O kurcze znowu jakis fajny przepis - Dana ciekawe jak smakuje - jak zrobie dam znac - teraz upaly daja sie we znaki - no i nie dogodzisz .....- .pozdrawiam upalnie Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiem Basiu,ja też kombinuję jak mogę,bo nawet samej mi się nie chce za bardzo cięższych potraw.Zrób-jest pyszny.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Witam,zaglądam do Pani od jakiegoś czasu i naprawdę przesympatyczny ciepły blog! Zapewne Pani jest taką osobą:)Na pewno wykorzystam ten przepis:) Zrobiłam już klopsiki na ryżu! Deser jogurtowy i surówkę z kapusty z ogórkami małosolnymi!Rewelacja!Pyszności!
    PS. A gdzie te upały:) bo w Gdańsku dzisiaj pochmurno:(

    Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać:)Stefa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.W Wielkopolsce jest tak gorąco,że nie ma czym oddychać.
      To miłe,że chociaż w małym stopniu przepisy potraw z mojego bloga mogły być przez Panią wykorzystane.Najważniejsze dla mnie jest to,że smakowały.
      Dziekuję również za ciepłe słowa i zapraszam w moje blogowe progi.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. świetne wygląda bardzo apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.