Quiche (kisz) bardzo smaczna potrawa, którą właściwie można zrobić z różnych resztek. To rodzaj wypieku w formie ciasta i nadzienia zalanego jajeczno- śmietanową masą. Dzisiejszą masę trochę odchudziłam zastępując 1 szklankę śmietany szklanką mleka. Potrawa dość szybka i bardzo pożywna. Powyższy quiche jest na 3 dorosłe osoby, ale można go zrobić z podwójnej porcji na większej blaszce. Podałam go z sałatką z pomidorów, która bardzo dobrze pasowała do tej potrawy. Bardzo smaczna i lekka jest też tarta prowansalska szczególnie na te letnie upały.
SKŁADNIKI na tortownicę o śr.27 cm:
Ciasto:
---250 dkg mąki pszennej + 1 łyżka
---125 gram miękkiego masła
---1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
---1/4 szklanki bardzo zimnej wody
---1 żółtko
---szczypta soli
Sposób wykonania ciasta jest w przepisach podstawowych na blogu. W quiche trzeba zrobić dość wysoki brzeg, żeby zalewa się zmieściła. Po podpieczeniu spodu temperaturę piekarnika podnosimy ze 180 na 200 stopni C.
Nadzienie:
---150 gram szynki gotowanej
---1 duży por
---1 łyżka oleju
Zalewa:
---1 szklanka mleka
---1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
---150 gram twarogu półtłustego
---2 kopiaste łyżki startego serka koziego lub owczego
---3 jaja
---sól i pieprz
---gałka muszkatałowa
Por pokroić w półplasterki i podsmażyć lekko na łyżce oleju doprawiając solą i pieprzem. Szynkę pokroić w plasterki . Twaróg rozdrobnić trochę widelcem. Wszystkie składniki zalewy zmiksować doprawiając solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową.
Na podpieczony spód układamy plasterki szynki,na to wykładamy por i wylewamy masę mleczno-śmietanową (masa jest rzadka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy z termoobiegiem ok. 30 minut na pierwszej półce od dołu piekarnika. Bez termoobiegu pieczemy 40-50 minut.
Ciekawa potrawa, nigdy nie robiłam quiche.
OdpowiedzUsuńPolecam,to fajna potrawa na lato,i nie tylko.
UsuńPozdrawiam:)
O kurcze znowu jakis fajny przepis - Dana ciekawe jak smakuje - jak zrobie dam znac - teraz upaly daja sie we znaki - no i nie dogodzisz .....- .pozdrawiam upalnie Basia.
OdpowiedzUsuńNo wiem Basiu,ja też kombinuję jak mogę,bo nawet samej mi się nie chce za bardzo cięższych potraw.Zrób-jest pyszny.
UsuńPozdrawiam!!!
Witam,zaglądam do Pani od jakiegoś czasu i naprawdę przesympatyczny ciepły blog! Zapewne Pani jest taką osobą:)Na pewno wykorzystam ten przepis:) Zrobiłam już klopsiki na ryżu! Deser jogurtowy i surówkę z kapusty z ogórkami małosolnymi!Rewelacja!Pyszności!
OdpowiedzUsuńPS. A gdzie te upały:) bo w Gdańsku dzisiaj pochmurno:(
Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać:)Stefa
Witam.W Wielkopolsce jest tak gorąco,że nie ma czym oddychać.
UsuńTo miłe,że chociaż w małym stopniu przepisy potraw z mojego bloga mogły być przez Panią wykorzystane.Najważniejsze dla mnie jest to,że smakowały.
Dziekuję również za ciepłe słowa i zapraszam w moje blogowe progi.
Pozdrawiam serdecznie!!!
świetne wygląda bardzo apetycznie:D
OdpowiedzUsuńPolecam Justynko.
UsuńPozdrawiam!!!