czwartek, 25 lipca 2013

ZUPA Z PAPRYKI NA ROSOLE



Został mi rosół z niedzieli, który zamroziłam i dzisiaj użyłam jako bazę do zupy. Ponieważ miałam ryż z owocami, więc zupa była niezbędna. Składnikami zupy są tylko papryki surowe, marchewki i przyprawa curry oraz kurkuma. Do zupy można podać śmietanę lub podać czystą. Zupa jest bardzo smaczna- polecam.



      SKŁADNIKI na 4 osoby:

         ---1,25 litra rosołu
         ---2 czerwone duże papryki (ok.70 dkg)
         ---4 marchewki (ok.25 dkg)
         ---1/2 płaskiej łyżeczki curry
         ---1/4 płaskiej łyżeczki kurkumy
         ---sól i pieprz
         ---2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
         ---opcjonalnie śmietana



Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę podzielić na 4 części wzdłuż i pokroić na paseczki. Dodać do rosołu i gotować do miękkości. Dodać posiekany koperek i przyprawy-curry i kurkumę. Możemy dać więcej wg swojego smaku. Zupę dosolić , dopieprzyć i zagotować. Podawać czystą lub ze śmietaną.

2 komentarze:

  1. fajnie wygląda, nie jadłam jeszcze takiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować,zupa szybka i smaczna-polecam.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń