Został mi rosół z niedzieli, który zamroziłam i dzisiaj użyłam jako bazę do zupy. Ponieważ miałam ryż z owocami, więc zupa była niezbędna. Składnikami zupy są tylko papryki surowe, marchewki i przyprawa curry oraz kurkuma. Do zupy można podać śmietanę lub podać czystą. Zupa jest bardzo smaczna- polecam.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---1,25 litra rosołu
---2 czerwone duże papryki (ok.70 dkg)
---4 marchewki (ok.25 dkg)
---1/2 płaskiej łyżeczki curry
---1/4 płaskiej łyżeczki kurkumy
---sól i pieprz
---2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
---opcjonalnie śmietana
Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę podzielić na 4 części wzdłuż i pokroić na paseczki. Dodać do rosołu i gotować do miękkości. Dodać posiekany koperek i przyprawy-curry i kurkumę. Możemy dać więcej wg swojego smaku. Zupę dosolić , dopieprzyć i zagotować. Podawać czystą lub ze śmietaną.
fajnie wygląda, nie jadłam jeszcze takiej:)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować,zupa szybka i smaczna-polecam.
UsuńPozdrawiam!!!