niedziela, 16 czerwca 2013

SAŁATA W DWÓCH SOSACH NA BAZIE WINEGRET




Jak już wspominałam,sałaty ci u mnie dostatek. Sposobów na sałatę podawaną z sosami na bazie winegret jest bardzo dużo. Podawana z różnymi sosami smakuje za każdym razem inaczej i za każdym razem możemy ją dopasować do dania głównego.
 Podaję w jednym poście dwa rodzaje sosów . Drugi sos - winegret  cytrynowy też jest bardzo smaczny i podałam go do klopsików na ryżu. Bardzo polecam.




        SKŁADNIKI:

           ---duża główka sałaty (ja miałam masłową i karbowaną)

        Sos słodko-kwaśny:
           ---łyżka posiekanych listków bazylii
           ---łyżka posiekanego koperku
           ---1 płaska łyżka miodu
           ---1 płaska łyżka musztardy
           ---6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
           ---1,5 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
           ---sól i pieprz

         Sos cytrynowy:
           ---6 łyżek oliwy lub 3 łyżki oliwy i 3 łyżki oleju słonecznikowego
           ---1,5 łyżki soku z cytryny
           ---2 cebule dymki ze szczypiorkiem
           ---skórka otarta z cytryny
           ---2 łyżeczki cukru trzcinowego
           ---sól i pieprz



Sałatę wymyć, obsuszyć i porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć na większym półmisku. Do blendera wlać oliwę, dodać musztardę, sok z cytryny, miód i pokrojone na drobniejsze kawałki zioła. Wszystko zmiksować na jednolity sos i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Polać sałatę i zostawić na ok.1/2 godziny. Sałaty nie mieszać z sosem- taka jest dużo smaczniejsza i ładnie wygląda. Drugi sos podobnie. Do blendera włożyć oliwę, sok cytrynowy, cukier, otartą skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem-zmiksować. Sałatę polać sosem,posypać cebulką ze szczypiorkiem i posypać pokrojonym w kosteczkę pomidorem. Nie mieszam nigdy żadnych sałat , ani tych z sosami na bazie winegret, ani na bazie majonezu, bo nie ma takiej potrzeby. Nakładając sałatę i tak bierzemy ją z sosem, którym została polana, a dzięki temu możemy ją zrobić trochę wcześniej, ułożyć ładnie dodatkowe składniki i nie robi się ciapa.

SAŁATA CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii

8 komentarzy:

  1. Dzisiaj tez robie salate do obiadu - no wiesz Danusiu dobrze ze podpowiedzialas sposob na salate zeby jej nie mieszac a ja zawsze mieszalam i faktycznie wychodzila troche ciapa - dzieki Ci -pozdrawiam Basia.Ps. dziekuje Ci za to ze o mnie myslalas - jest wszystko ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Jak nie miesza się sałaty,to można ją zrobić dużo wcześniej i nie ma to wpływu na jej wygląd,a poza tym apetyczniej wygląda-pozdrawiam Cię Basiu i cieszę się ,że wszystko ok.:)

      Usuń
  2. Dzień dobry Danusiu. Z ogromną przyjemnością skorzystam z tych przepisów zwłaszcza, że teraz sezon sałatkowy w pełni. Miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię ciepło.Ja z Mężem jemy ją każdego dnia,trzeba wykorzystać sezon maksymalnie tym bardziej,że mam swoje warzywa-chociaż te podstawowe-pozdrawiam niedzielnie i dziekuję.Teraz się biorę za Twój przepis.

      Usuń
  3. A ja ostatnio pogniewałam się na sałaty, bo zakisiłam ogórki w ogromnym kamieniaku i się nimi nieprzyzwoicie zajadam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko.My cały czas jemy sałatę,bo mam urodzaj,ale już zaczyna się nam przejadać,więc będzie tylko dodatkiem i do dekoracji.Ogórki też zrobiłam-uwielbiamy takie małosolne i do tego swój chlebek z masełkiem-pyszota- pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  4. Bardzo dobra,zaczynam wcinac!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też już wkrótce będą jędrne sałaty. To znaczy one są cały rok, ale pozostawiają sobie wiele w zimie do życzenia . Dziękuję Ewuniu. Pozdrawiam .

      Usuń