sobota, 8 czerwca 2013

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I RODZYNKAMI




Rodzinka na koniec mojego pobytu w Krakowie uprosiła mnie o jeszcze jeden wypiek.Nie mam ze sobą moich zeszytów z przepisami .Wydaje mi się,że posiadam taki sam przepis na rogaliki ,ale na wszelki wypadek użyłam składników z przepisu Margarytki. Troszkę zmieniłam  ilość drożdży z 3,5 na 4 dkg.Tak po prostu łatwiej mi było odciąć z kostki.Ciasto podzieliłam na 4 części,ale śmiało można na 5 ,wtedy wyjdą cieńsze i bardziej filigranowe.I tak wyszła mi piąta część z odkrojonych kawałków ciasta przy równaniu talerzem (takim obiadowym) .Córka miała dość rzadki dżem z czarnej porzeczki ( taki bardziej do herbaty) więc włożyłam do blendera i dołożyłam taką samą ilość rodzynek i zmiksowałam.Wyszło pysznie i gęsto.Niestety nie miałam grubego cukru i posypałam zwykłym.Te bardzo smaczne rogaliki robi się szybko i szybko znikają.



         SKŁADNIKI NA 40 ROGALIKÓW:

          ---4 dkg świeżych drożdży
          ---1/4 szklanki mleka
          ---2 łyżki drobnego cukru ( dałam zwykły)
          ---1/2 kg mąki pszennej (dałam tortową)
          ---100 gram w miarę miękkiego masła
          ---2 jajka
          ---dżem ( kupny żelowany nie nadaje się) można też użyć przesmażonego z cukrem rabarbaru
          ---można też dać w środek kawałki owoców kiwi tylko wtedy rogaliki polukrować
          ---szczypta soli
          ---papier do pieczenia
          ---1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania rogalików
          ---cukier gruby lub zwykły do posypania



Do kubeczka z lekko ciepłym mlekiem wsypać 2 płaskie łyżki cukru ,wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżeczki mąki.Wymieszać,przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Jajka roztrzepać  w kubeczku na jednolitą masę dodając szczyptę soli.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,roztrzepane jajka i masło pokrojone w kosteczkę.Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Zarabia się szybko i nie trzeba podsypywać mąką.



Ciasto podzielić na 4 części .Każdą z nich wywałkować na trochę więcej niż wielkość talerza obiadowego i przykładając go przyciąć koło.Dzielimy je na 8 równych części,kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy rogaliki.Ze skrawków robimy piąte koło i formujemy rogaliki.Smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypujemy cukrem.Układamy na blaszce końcówką rogalika do papieru.Rogaliki pozostawić na ok.10-15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 170-185 stopni C i piec ( ja piekłam z termoobiegiem) ok.11-15 minut.Podaję czas pieczenia i temperatury w pewnej rozpiętości,ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej.Ja u córki musiałam nawet wyłączyć dół termoobiegu i blaszkę wstawiałam na środkowy poziom piekarnika.Mój piekarnik piecze zdecydowanie inaczej.Myślę,że każdy zna swój piekarnik więc nie będzie z tym problemu.Upieczone rogaliki zdejmowałam gorące i podjadałam a na ten sam papier kładłam kolejne.Moje rogaliki trochę są zwichrowane w kształcie,ale nie mogłam odmówić wnusiowi pomagania mi-w końcu między innymi dla niego to piekłam.Polecam.

ROGALIKI CZYTELNIKÓW :


Justynka od Krzysia

12 komentarzy:

  1. ...uwielbiam tutaj zaglądać, za każdym razem znajduję tutaj coś ciekawego, pysznego :) Jolka D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Co ugotuję czy upiekę to staram się wstawić w miarę szybko-miło mi ,że Pani tutaj zagląda-pozdrawiam serdecznie i dziękuję bardzo:)

      Usuń
  2. anielskieprzysmaki.pl-wpadam na podwieczorek.Pycha.mOnika

    OdpowiedzUsuń
  3. Są bardzo dobre.Trafiłam na przepis na Margarytkowym Blogu i kilka razy je piekłam. Znikają bardzo szybko! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Też je piekłam kilka razy,ale dawno temu.Sprawdziłam w swoich przepisach i mam taki sam,tylko jeszcze cieniej są wałkowane-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Właśnie wyjęłam z piekarnika :) pyszne,szybkie,łatwe,same plusy :) :)
    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Martusiu.Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Witam
    Czy w proporcjach ciasta nie ma błędu? Robię właśnie te rogaliki i ciasto wychodzi bardzo twarde. Czy tam jest tylko 1/4 szklanki mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panie Tomku.Dopiero teraz odpisuję,bo byłam w drodze.Nie ma błędu,może Pan coś pominął.Te rogaliki już nie raz były robione i nie tylko przeze mnie.Nie potrafię powiedzieć czemu ciasto jest twarde-przykro mi.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Rogaliczki zrobione,pyszne i zjadane z ogromnym apetytem!Dzieki za przeps,pozdrawiam.Ewa

      Usuń
    3. Dziękuję Ci bardzo Ewuniu. Pozdrawiam :)

      Usuń