poniedziałek, 17 czerwca 2013

KURCZACZKI ROZMARYNOWE Z GRZYBKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI




Przeglądałam ostatnio bloga Agusi "Moje mniam" i bardzo zaintrygował mnie przepis na piersi drobiowe duszone z rozmarynem i borowikami zaciągnięte śmietanką. Połączenie składników od razu pobudziło moje kubki smakowe i nie darowałabym sobie gdybym tą potrawę ominęła. Przepis jest na piersi drobiowe, ale  zrobiłam udka i podudzia drobiowe wytrybowane z kości. Polecam tego kurczaka, bo jest naprawdę rewelacyjny.



      SKŁADNIKI- 8 porcji kurczaka (po 2 na osobę):

       ---miałam 4 udka i 4 podudzia
       ---100 gram pomidorów suszonych w zalewie oliwnej
       ---sól morska
       ---czarny mielony pieprz
       ---1 gałązka rozmarynu
       ---1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
       ---3 płaskie łyżeczki zmielonych borowików (dałam podgrzybki)
       ---oliwa z oliwek do smażenia
       ---1/2 litra bulionu warzywnego (gotowałam rosół więc dałam zamiast bulionu)
       ---100 gram pełnotłustej słodkiej śmietanki  (dałam 2 kopiaste śmietany ze wsi)



Kości najlepiej wytrybować z kurczaka- można je wykorzystać na wywar do zupy. Posolić, posypać pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Mięso wstawić na godzinę- dwie do lodówki. Po tym czasie wyjąć i obwiązać bardzo luźno nićmi, tak żeby nadać formę kawałkom mięsa. Pomidory pokroić w kosteczkę, grzybki suszone zmielić (ja robię to w starym młynku do kawy).



Kawałki kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie na ostrym ogniu. Wlać wywar warzywny, dodać pokrojone pomidory, wsypać zmielone grzybki i dusić do miękkości. Wyjąć porcje kurczaka, sos zmiksować i dodać śmietanę. Ponieważ sos wyszedł dość gęsty więc dolałam trochę wody. Podałam z sałatą w sosie cytrynowym i młodymi ziemniaczkami. PYCHA.


12 komentarzy:

  1. Danusiu, bardzo się cieszę, że kurczaczkowe szaleństwo smakowało. Zaś tymi zdjęciami wywołałaś u mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nam smakowało Agusiu,że w najbliższym czasie powtórzę-pozdrawiam i dziękuję:)

      Usuń
  2. Bardzo aromatycznie, uwielbiam zapach rozmarynu, był czas,że dodawałam bez opamiętania.
    A tak w ogóle, to jadę do Ciebie, Danusiu na obiad.Taki kurczak mi bardzo odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,to będę musiała zrobić drugi raz,bo już nie ma-daj znać o której będziesz.Rozmaryn w tej potrawie akurat nie dominuje,ale fajnie łączy się z całością-pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. Pani Danusiu, zrobiłam dziś to danie - znakomite! Wprawdzie nie mam młynka i dłuuużej dusiłam roladki, aby grzyby ugotowały się, ale jak nie ma upału, można dłużej stać przy kuchence, więc żaden problem :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Miło mi,że wystawiła Pani komentarz,bo wtedy wiem czy coś przypadło do gustu moim czytelnikom,czy nie.Strasznie się cieszę,że smakowało,bo my też te kurczaczki bardzo lubimy.Niby zwykły kurczak a jaki w sumie wykwintny.Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  4. Danusiu,musze Cie zapytać o rozmaryn.Jsk postepowac z rozmarynem?Mam dużo swiezego,piszesz,ze galazke to mam wrzucić cala do duszenia,czy tylko szpilki?Jestem confused!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Oops,na zdjęciu sa szpilki rozmarynu!Oj,Ewa>Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa dalas do pieca,przeciez pisze!!!!!Ha,ha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam Ewuniu nic się nie stało. Problem jest tylko taki, że jak ja śpię to Ty gotujesz i zadajesz pytania, na które ja mogę dopiero odpowiedzieć jak mi się oko otworzy.
      Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń
  7. Ja wiem Danusiu ze Ty spisz ale to nic pilnego.Tak sobie tu grasuje u Ciebie i czytam.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no i cieszę się, że grasujesz , nawet chyba w nocy coś mi świtało, że tutaj jesteś . Pozdrawiam :)

      Usuń